Jan Petránek

18. říjen 2011

Hostem Radiožurnálu byl v úterý dopoledne novinář Jan Petránek, který potvrdil, že ho vášeň k novinářské práci stále neopouští. Moderátorka Lucie Výborná s ním mluvila například o ekonomické krizi a také o celosvětových protestech proti finančníkům, bankéřům a politikům.

„Když se objeví velký problém, často bývá pokryt jakousi pěnovou slupkou,“ domnívá se Jan Petránek a jako příklad uvádí první protesty proti globalizaci v Kanadě, které se rozšířily do celého světa. „Od té doby se protesty zúžily na finanční scénu. Ukazuje se tak, že hlavním problémem světa jsou rozevírající se sociální nůžky,“ upozorňuje.

Podle Jana Petránka se svět a společnost nacházejí v období hledání ideologie pro civilizaci s lidskou tváří. „Protestující nechtějí drancovat a rozbíjet výlohy, chtějí nová pravidla finančního a ekonomického prostoru,“ myslí si. Dokud se však špatné jevy nepojmenují, nedá se s nimi nic dělat. „Je třeba použít vědecký přístup,“ dodává.

Novinář Jan Petránek spolupracuje s Československým a Českým rozhlasem už 60 let. „Ten, kdo je novinář z hloubi srdce, se nemůže jen tak z ničeho nic přestat zajímat o dění ve svém okolí,“ uvažuje. „Důležité je znát zásadní souvislosti.“

Novinář Jan Petránek spolupracuje s Československým a Českým rozhlasem už 60 let

Moderátorka Lucie Výborná se ptala Jana Petránka také na situaci Ruska. Který z ruských politiků je skutečně loutkou? A jak vidí situaci v Iráku? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Janem Petránkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio