Jan Palouš

Středečním dopoledním vysíláním provedla posluchače Hanka Shánělová, která si povídala s astronomem Janem Paloušem o mimozemských civilizacích, důvodech zkoumání vesmíru, vzniku vody nebo polární záři. Jan Palouš nastínil její vznik, ale nejprve zavzpomínal na okamžiky, kdy přednášel dětem v mateřské školce o astronomii.V pátek 6. srpna bude hostem moderátor Standa Berkovec.

„Když byly dcery malé, byl jsem ve školce několikrát požádán o přednášku. Přednášky byly zajímavé, jen mi byla občas hanba, že dětem nabízím tak málo odpovědí,“ přiznává Jan Palouš s tím, že astronomie stále rozšiřuje objem znalostí. Například i pomocí detektorů, které objevují planety mimo sluneční soustavu a zkoumají takzvané obyvatelné zóny. V těchto oblastech se teploty pohybují v rozumných mezích, proto roste přesvědčení, že právě zde by mohl být život. Jak však Jan Palouš podotýká, takové tvrzení zatím nemůže nikdo potvrdit ani vyvrátit.

Za hlavní důvod zkoumání vesmíru považuje Jan Palouš obyčejnou zvědavost. „Když v noci chodíte v přírodě a vidíte hvězdy, chcete vědět, kdo na nich žije,“ popisuje. Možnost přesídlení lidí na jinou planetu bere jako čistě hypotetickou. Ostatní planety jsou totiž značně nehostinné, a navíc velmi odlišné. „Například na Marsu je poměrně vysoká teplota a nedostatek vody, která je pro nás důležitá. Důkazy o existenci vody můžeme vidět ve vyschlých korytech řek,“ popisuje.

Jan Palouš

Nezbývá než se zamyslet nad vznikem vody. Podle Jana Palouše se na Zemi dostala pomocí komet, které jsou tvořeny směsí zmrzlé vody a kamenů. Když se komety přiblíží ke sluneční soustavě, tající voda se začne odpařovat. „Několik komet se srazilo se Zemí a ta si vodu dokázala udržet, zatímco Mars ne,“ dodává.

Jan Palouš vysvětlil i vznik takzvané polární záře, kterou způsobuje sluneční plazma. Hanka Shánělová se ho však neváhala zeptat také na ruské experimenty s letem na Mars nanečisto nebo na výzkumy čínských vědců. Nejen to si můžete kdykoliv poslechnout v audio záznamu rozhovoru.

Jan Palouš

Záznam celého rozhovoru s Janem Paloušem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio