Jan Kodeš

4. prosinec 2009

V roce 1990 byl jako první Čech uveden do Síně slávy a z nedostatku lepších slov se o něm dnes mluví jako o tenisové legendě. Nejen o jeho vlastních sportovních úspěších, ale například i o zítřejším finále Davis Cupu, kterého se zúčastní i čeští tenisté, mluvila Lucie Výborná s Janem Kodešem. Jaký výsledek souboje Čechů a Španělů slavný tenista, kterému bývá často vytýkán jeho realismus, očekává? "Samozřejmě bych byl rád, kdyby naši kluci vyhráli, ale uvědomme si - Rafael Nadal musí vyhrát. A do utkání dá všechno."V sobotu 5. prosince bude hostem umělec Vladimír Franz.

"Španělsko dnes ví, že právě Rafael Nadal jako první hráč Španělska, druhý hráč světa a nejlepší hráč na antuce vyhrát musí. A on sám si je toho velice dobře vědom," upozorňuje Jan Kodeš na to, že motivace španělského tenisty rozhodně bude hrát proti Čechům.

Tomáš Berdych to tedy právě proti Rafaelu Nadalovi rozhodně nebude mít jednoduché. Hrát se navíc bude na povrchu, který mají Španělé rádi, kromě toho budou podporováni fanoušky v domácím prostředí. "Záleží samozřejmě na tom, jaký výkon bude u nás," připouští i možný optimistický scénář Jan Kodeš. "Pokud to bude maso a utkání se dostane třeba do pěti setů, pak by Tomáš mohl vyhrát."

Právě vhodná motivace, kterou wimbledonský vítěz Jan Kodeš zmínil v souvislosti s Rafaelem Nadalem, je pro úspěšnou kariéru tenisty zásadní. Co jej samotného motivovalo k dalším a dalším vítězstvím? "Ctižádost," odpovídá bez váhání bývalý tenista. "Ctižádost být nejlepším na světě - nebo alespoň jedním z nejlepších - vás žene dopředu."

Tenis je na jednu stranu zábava, profesionální tenis však už začíná být skutečná dřina, upozorňuje Jan Kodeš. A aby byl tenista úspěšný, musí se chtít dřít - a právě v tento okamžik je otázka správné motivace rozhodující.

O tom, že cesta k vítězství může v mysli tenisty vést i přes jednotlivé gamy, mluvil Jan Kodeš v Dopoledním Radiožurnálu. Právě na to, jak rozhodující roli hraje v tenise psychika - i jakou roli by mohla psychika sehrát v česko-španělském finále Davis Cupu - se jej ptala Lucie Výborná. A jak na její otázky Jan Kodeš odpovídal, si poslechněte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Janem Kodešem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Po 11. hodině Jan Kodeš usedl za klávesnici počítače, aby v následující půlhodině zodpověděl i ty posluchačské dotazy, na něž se během rozhovoru s Lucií Výbornou nedostalo. Zajímá vás, kterých svých bývalých tenisových soupeřů si Jan Kodeš nejvíc váží nebo proč by byl rád v současnosti v produktivním tenisovém věku? Pak čtěte dále a dozvíte se jeho odpovědi na tyto i další zaslané dotazy.

autor: als
Spustit audio