Jan Herčík

30. prosinec 2009

Pro profesi veterináře se rozhodl už v dětství a své volby nelituje, přestože se v ordinaci nesetkává jen s radostnými zkušenostmi. Od smutných zážitků a nářků nejen zvířecích pacientů si proto jezdí odpočinout do džungle Jižní Ameriky. O obou těchto stránkách svého života si známý veterinář Jan Herčík povídal ve středečním dopoledním vysílání Radiožurnálu s moderátorkou Danielou Karafiátovou. Ve čtvrtek 31. prosince bude hostem herečka Uršula Kluková.

"Jsme parta asi šesti, sedmi veterinářů a jezdíme spolu do Latinské Ameriky. Tím, jak jsme daleko a prožijeme tam nějaká dobrodružství, se člověk odpojí a načerpá znovu síly pro svoji práci," vysvětluje Jan Herčík.

Atmosféru těchto cest se snaží známý veterinář zachytit také ve vyprávění, které zaznamenává a do knižní podoby zpracovává jeho tchyně Alena Hrachovcová. Výsledkem je publikace Zvěrolékaři na cestách, o kterou je na pultech knihkupectví velký zájem.

V současné době však Jan Herčík připravuje knihu postavenou na příbězích z veterinární ordinace. "Příběhy, které tam budou, jsou úsměvné a hezké, takže si myslím, že se budou čtenářům líbit," říká Jan Herčík, ale hned pro upřesnění dodává: "Pak jsou však i těžké případy, kdy bojujeme o život, a někdy je to hodně složité a namáhavé."

Náročné situace ve veterinární ordinaci bohužel nejsou výjimečné, a proto je profese veterináře spojena často také s nepříjemným nebo bolestným vysvětlováním. A Jan Herčík potvrzuje, že právě z tohoto důvodu musí být každý dobrý veterinář také tak trochu psycholog: "Musíme lidem umět vysvětlit, co se děje. Naladit se na jejich vlnu, aby byli schopni pravdu pochopit a přijmout ji od nás."

Co ze znalostí, které nabyl během studia veterinárního lékařství v době komunismu, může vůbec dnes využít? Jak se v ordinaci vyrovnává s nepřizpůsobivými zvířecími pacienty? Jsou lidé schopni přenášet své problémy na zvířata? A podepisují se na domácích mazlíčcích i civilizační nemoci? Daniela Karafiátová položila Janu Herčíkovi také tyto otázky.

Při poslechu záznamu celého rozhovoru s Janem Herčíkem se však také dozvíte, jak moc náročné je období konce roku spojené s hlučnými oslavami pro domácí mazlíčky a jak postupovat, abychom svým zvířecím přátelům v těchto náročných dnech ulevili od stresu.

Záznam celého rozhovoru s Janem Herčíkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio