Jan Čižinský: Nemůžeme dovolit, aby vznikaly nebezpečné stavby

Prahu svazují nefunkční stavební předpisy. Podle údajů Světové banky trvá v Česku povolovací řízení zhruba 246 dní, v reálu je to zřejmě mnohem delší. Podle poslance a starosty Prahy 7 Jana Čižinského ale nelze říci, že špatná situace jde na vrub předpisů a zákona, roli hrají třeba i kompetentní lidé na stavebním úřadě.

„Je pravda, že jsou projekty, které třeba trvají sedm, deset let,“ připouští, ale zároveň dodává, že nyní se přijalo opatření, aby magistrát dodržoval lhůty.

Klára Dostálová: Každý investor bude vědět, že stavební povolení dostane maximálně do 60 dnů

Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj

Program pro výstavbu bydlení pro mladé, podpora nájemního bydlení ve velkých městech nebo zjednodušení stavebního řízení. Také kroky chystá podle ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO Kláry Dostálové vláda v souvislosti s dostupností bydlení.

Moderátorka Marie Bastlová v té souvislosti připomíná, že vláda připravuje nový stavební zákon, který bude možná schválen až v roce 2021. Co Praha udělá proto, aby se stavební řízení zrychlilo?

„Navýšili jsme počty tabulkových míst na stavebních úřadech, navýšili jsme finance, navýšili jsme počty míst na památkářích a na státní správě, která se ve stavebním řízení procesu účastní,“ říká Čižinský, který zároveň nesouhlasí s institutem fikce.

Ten je součástí konceptu nového stavebního zákona a znamenal by, že pokud stavební úřad nerozhodne v příslušné lhůtě, která je mu stanovena, tak se bude považovat, že s daným projektem souhlasí.

„Před tím velmi varuji… fikce povede jen k soudním sporům, velkým tahanicím, odcházením lidí z úřadu a protahování toho, co původně bylo zamýšleno jako zrychlení,“ míní s tím, že nelze dovolit, aby vznikaly nebezpečné stavby.  

„To, o co jde, je dodržování lhůt… Stavební řízení celé slouží tomu, aby byl chráněn veřejný zájem, nevznikaly stavby, kde někdo uhoří, které budou hygienicky závadné, poškodily přírodu nebo památky,“ uzavírá.

Jaké jsou výhody a nevýhody návrhu na zřízení centrálního stavebního úřadu? A proč se v Praze nestaví byty?

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio