Jan Bradna

Na situaci, k jaké před několika dny došlo v Česku – tedy že přijde náhlá povodeň a během několika málo okamžiků převrátí život v takřka celé republice vzhůru nohama – by měla být každá záchranná služba dobře připravena. Tvrdí to pondělní host Hanky Shánělové, záchranář Jan Bradna, když upozorňuje: „V podobných chvílích se obvykle navyšuje personální kapacita operačního střediska a velmi často se zřizují speciální koordinační a informační linky. Zároveň to však nenarušuje ani běžný provoz záchranné služby.“ V úterý 10. srpna bude hostem diplomat Robert Kopecký.

Mezi problémy, s nimiž musí záchranná služba během povodní počítat, patří mimo jiné i dopravní komplikace. A to byť se problémy na silnici mohou v době záplav zdát jako malicherný problém.

„Krizový management záchranné služby by měl v době záplav vytáhnout předem připravený krizový scénář, který by měl počítat s veškerými možnými komplikacemi včetně dopravních,“ popisuje obvyklý postup Jan Bradna a varuje: právě dopravní problémy mohou způsobit, že se některé regiony nebo dokonce nemocnice během povodní stanou nedostupnými.

To však nejsou jediné obtíže, které záchranné službě ztěžují během povodní její práci. Na ty další i na to, jak s nimi záchranáři úspěšně i neúspěšně bojují, se Hanka Shánělová Jana Bradny zeptala. Nezapomněla však ani na to, že i v době povodní se záchranná služba věnuje běžných případům. Řeč se tak stočila například i k problému, s nímž se už během života určitě setkal téměř každý - k první pomoci.

Jan Bradna během rozhovoru

Umíme my Češi dát první pomoc? Ano – ale jen pokud se odhodláme ji poskytnout, naznačuje záchranář. Poskytování první pomoci se totiž většina lidí stále bojí, a to z nečekaného důvodu: obávají se, že by pro ně případné chybné poskytnutí první pomoci znamenalo právní problémy.

Nepsané pravidlo však říká: Cokoliv uděláme pro záchranu druhého, je lepší, než když neuděláme nic. Také na to upozornil Jan Bradna ve vysílání Radiožurnálu a doplnil například i to, jak vlastně první pomoc správně poskytnout a kdy vytočit telefonní číslo 155.

Záznam celého rozhovoru s Janem Bradnou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio