Jakub Vágner

6. červen 2008

Do studia Dopoledního Radiožurnálu přišel v pátek rybář a moderátor Jakub Vágner. Hlavním tématem jeho rozhovoru s moderátorkou Danielou Karafiátovou bylo rybaření, které je pro něj koníčkem i povoláním. Přiblížil zážitky - a to nejen rybářské - ze svých návštěv Amazonie. Prozradil, proč chycené ryby vrací zpět do vody a také, na který úlovek je nejvíce pyšný. V sobotu 7. červan bude hostem zpěvačka Zuzana Michnová.

"Na rybách se snažím být každý den, protože je to moje láska a u vody je fajn. Rybaření je o tom, aby každý z rybářů splynul co nejvíc s přírodou," řekl v úvodu rybář a moderátor Jakub Vágner. Naposled byl na rybách v Praze. "V Praze jsou velké ryby. Mnoho lidí pražskou Vltavu podceňuje. Myslí si, že ve špinavé řece nejsou žádné ryby. Ale opak je pravdou, Vltava se vyčistila. Kromě pstruhů se zde uloví i například hlavatka, jsou zde štiky, kapři či sumci. Ta osádka je velmi pestrá a stále se zvětšuje," řekl Jakub Vágner, který na sebe také prozradil, že jeho první popud k rybaření byl, když viděl pytláka v akci.

Jakub Vágner procestoval velký kus světa - a to nejen za rybami. V březnu se vrátil z Amazonie. "Ta expedice byla věnovaná především amazonským indiánům a v následujících letech bych tam chtěl natočit o nich velký dokument. Ale poslední dny jsme se tam věnovali i rybolovu a podařilo se nám ulovit sumce, který je největším sladkovodním sumcem světa. Vážil 190 kilo a výlov trval pět a půl hodiny," přiblížil Vágner, který měl v Amazonii rekordní úlovek už v roce 2007. "Jednalo se o Arapaimu gigas, což je největší sladkovodní ryba světa. Je to taková královna Amazonie - bájná ryba, kolem které je mnoho legend, a před kterou mají respekt i indiáni. Byl to souboj plný adrenalinu," dodal rybář.

Jakub Vágner podporuje rybářskou mládež a je také propagátorem myšlenky "Chyť a pusť". "Myslím si, že člověk je odjakživa lovec a ryba patřila a patří na stůl lidí. Doba ale pokročuje - neustále se vyvíjíme, vyvíjí se i rybářská technika a náčiní a my jsme začali technické inovace zneužívat. Těch vod je ale pořád stejně a ryb ubývá. Přišel čas na to, abychom se zamysleli, že ne každou ulovenou rybu musíme sníst. Doba, kdy jsme si nechali vypreparovat hlavu úlovku a pověsit někam na zeď, je už také pryč. Fotografie nebo videonahrávka je hezčí vzpomínkou. Když budeme alespoň část ryb vracet vodě, tak se můžou množit. Pokud chceme nějaké to rybí maso, můžeme si koupit v obchodě rybu, která celý život žila v zajetí," řekl Jakub Vágner.

Záznam celého rozhovoru s Jakubem Vágnerem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio