Jakub Polanka: Trekové boty do divadla nepatří

17. březen 2013

Na českých školách se naučil řemeslo, v Paříži ho učili vnímat různé nálady a atmosféru módy. „Najednou začnete respektovat i obyčejné sako nebo třpytivé šaty,“ tvrdí Jakub Polanka, módní návrhář, který vystudoval prestižní Institut Français de la Mode.

„Měl jsem tehdy ušít šaty. Přední díl měl symbolizovat budoucnost a zadní minulost. Psal jsem také esej a rozbaloval obálku se skrytou otázkou. To všechno přes internet,“ popisuje přijímací zkoušky na pařížskou módní školu Jakub Polanka.

Zároveň vysvětluje, že se hodnotil i způsob otevírání obálky. „Nikdo tu nebyl zvyklý pracovat podobným způsobem. Měl jsem problémy i s připojením na internet,“ vzpomíná s úsměvem.

Čtěte také

Oblečení, které Jakub Polanka navrhuje, je velmi variabilní. „Myslím, že právě variabilita je na módě to nejlepší,“ uvažuje. Nebaví ho totiž drobné rozdíly, které se projevují například délkou rukávů. „Nositelka si může moje modely přizpůsobit momentální náladě nebo i postavě,“ tvrdí.

Jakub Polanka žije v Paříži a při procházkách českými ulicemi prý lituje, že se lidé o módu příliš nezajímají. „Měli by si ji užívat stejně jako práci nebo život. U nás všechno bereme jako nutnost,“ zamýšlí se a připomíná, že každého člověka hodnotíme v prvních třech sekundách.

Jak se předpovídají módní trendy a proč není dobré jim slepě podléhat? Proč nechce mít svůj vlastní butik? A jak se za málo peněz dobře obléct? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jakubem Polankou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.