Jako v Karibiku si připadají francouzští prezidenti na svém letním sídle na jihu Francie

Snad žádná země na světě se nemůže pochlubit takovým letním sídlem, jaké mají francouzští prezidenti. Přímo na Azurovém pobřeží, na poloostrově, kam vede jediná cesta, stojí pevnost ze 17. století. Jmenuje se Fort Bregancon a od Charlese de Gaulla až po Francoise Hollanda sem francouzští prezidenti přijíždějí nabírat sílu.

„Po levé straně vidíte tenisové kurty. Jsou trochu ve stínu stromů. Na nich hrál tenis prezident Valery Giscard d'Estaing s lucemburským vévodou,“ vysvětluje cestou k pevnosti naše průvodkyně Sophie. Naložila nás do minibusu a teď s námi míří k pevnosti.

K prezidentskému sídlu se dostanete buď lodičkou od moře, anebo tak, že se na internetu přihlásíte do organizované prohlídky, před branou se vás ujme Sophie a spolu s ostatními, kteří pozorně naslouchají její kulometné palbě, se po desetiminutové jízdě ocitnete přímo pod pevností.

Čtěte také

Sophie je nejzajímavější průvodkyně, jakou jsem kdy měl. Prý nemá žádnou hereckou průpravu, ale myslím, že mi to jen odmítla prozradit. Vyžaduje takovou pozornost, že občas propadne výbuchům vzteku, když ji někdo neposlouchá. A čas od času nás prozkouší, co jsme si zapamatovali.

Servis pro Mitteranda a Sarkozy u okna

Nejraději vykládá o prezidentské jídelně, která je zajímavá tím, že do ní číšníci vcházeli jedním směrem, obešli stůl, ale podle protokolu se nesměli vrátit stejnými dveřmi. Odešli tedy jinými, pak museli obejít velkou část objektu a vrátit se zase do kuchyně – po asi stometrovém pochodu.

Nicolas Sarkozy rád snídal u stolečku u okna

Prezidenti trávili v jídelně spoustu času. Zajímavý zvyk měl prý Nicolas Sarkozy, který se s nikým moc nekamarádil. Jako republikánovi mu ovšem nevadilo používat šálky a talířky socialistů.

„Kávový servis dostal Francois Mitterand a nejvíce ho používal Nicolas Sarkozy, který nejedl u stolu, ale snídal u malého stolečku u okénka a díval se při jídle ven,“ říká Sophie a provádí nás útrobami paláce, kde každý z prezidentů či jeho žena nechali svůj otisk.

Čtěte také

Pracovna se čtyřmi telefony

Sophie o každém sále nadšeně vypráví a říká, že se sem každý den vyloženě těší: „Jsem moc pyšná na to, že mohu pracovat v prostředí, kde trávili čas prezidenti. Líbí se mi elegance toho objektu. Je zajímavé, jak měl každý jiný vkus. Nejvíce to tady ovlivnili Chirac a Pompidou, ti byli nejvíce umělecky založení.“

Návštěvníci jsou nadšeni, byli jsme snad všude, s výjimkou ložnice. Soren, který je z Dánska, francouzskou politiku sleduje a při výkladu byl pozorný: „Dozvěděl jsem se spoustu věcí z historie, o nichž jsem neměl ani potuchy. Každý z prezidentů přinesl do úřadu něco nového, hodnotit je můžeme ale až po letech. Osobně mám nejblíže k Mitterandovi.“

Fort Bregancon dýchá prázdninovou atmosférou

Sorena nejvíce zajímala prezidentská pracovna. Sophie vysvětluje, že tu obvykle byly dva telefony – jeden pro přímé spojení s Elysejským palácem a druhý pro Matignon, sídlo premiéra. Chirac tu prý nechal zavést třetí a Sarkozy čtvrtý, navíc tento prezident nechal do každé místnosti instalovat obrazovku a během jeho přítomnosti všude běžely zprávy.

Jako v Karibiku

„Předtím nebylo možné pevnost navštívit, proto jsme chtěli tuto příležitost využít,“ říká jedna z návštěvnic. O samotných prezidentech a jejich životech toho ale prý moc neví. „Když vládl Pompidou, byla jsem příliš malá. Mitteranda si musíte vážit, i když s ním nesouhlasíte,“ myslí si dívka, podle níž období velkých prezidentů skončilo Chiracem.

Čtěte také

V pevnosti můžete obdivovat krásné vázy, hezké obrazy, luxusní koberce, ale naprosto jedinečné jsou pohledy na moře. Jak poznamenal jeden z návštěvníků – docela prezidentům tu dovolenou v Karibiku závidím.

autor: jšm
Spustit audio