Jaké osudy skrývá Malá Strana ve 20. století? Dan Hrubý přibližuje knihu Pražské příběhy

8. listopad 2015

Na Malé Straně žilo 20 až 25 tisíc lidí, dnes tato historická část Prahy čítá nějakých 4 tisíce obyvatel. Přesto není pouhou kulisou pro turisty. Stále existují hospody, které navštěvují nejenom turisté, ale i místní, pořádají se výstavy, křty. „Malostranské příběhy pokračují, jenom je tolik nezaznamenáváme,“ podotýká spisovatel a publicista Dan Hrubý, který vydává knihu Pražské příběhy – Na cestě Malou Stranou.

„Malou Stranu máme zafixovanou jako malebnou čtvrť, kde se dějiny neodehrávají, je to symbol neměnnosti, ale ono to není pravda,“ říká s tím, že nacismus i komunismus doléhal do této čtvrti možná ještě více než do jiných částí země.

V knize se snažil zmapovat moderní dějiny a 20. století na Malé Straně, vedl přitom stovky rozhovorů s více či méně známými obyvateli čtvrti, a čím dál více ho napadalo, proč takové fantastické příběhy nezaznamenat.

„Každý dům, každá klenba, fasáda, domovní znamení je mnohokrát popsané, ale co se tam dělo před 20, 30 nebo 80 lety, to si nikdo nepamatuje,“ vysvětluje.


Všechny příběhy jsou o nějakém postoji člověka, který se zachoval budˇsprávně, nebo špatně.

Zajímavý je například příběh dívky, která krátce po únoru 1948 provázela švédského studenta Olafa Palmeho po Praze, a mimo jiné mu vysvětlovala, jaké probíhají čistky na fakultách. A on jí slíbil formální sňatek, aby mohla emigrovat do Švédska.

V knize kromě příběhů najdeme i malebné a poetické fotografie Stanislava Tůmy, které zachycují všední malostranský život 80. let. „Fotky jsou obrovským svědectvím, každý, kdo je vidí, tak takřka zamáčkne slzu,“ podotýká.

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.