Jak žiješ, tak řídíš! připomíná dopravní psycholog. Jak snížit agresivitu na silnicích?

10. červenec 2016

Lidé v době dovolené spěchají, cestu si příliš neplánují, pak stojí v koloně a ztrácí čas. Počet přestupků v tomto období vždy roste, a to zejména kvůli agresivitě řidičů. Proč se v období začátku prázdnin nechováme za volantem naopak lépe? Podle dopravního psychologa Michala Waltra existuje více faktorů, které nehody vyvolávají.

Část řidičské populace v Česku jsou lidé, kteří mají rádi riziko, pumpují si adrenalin do krve, a to nemusí vždy dopadnout dobře. Jak se tomu bránit? „Když vidím, že se na mne někdo lepí, tak uhnu na pravou krajnici, zásadně nezávodím a snažím se, aby ten řidič co nejrychleji ode mne zmizel,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovu.

Jsou ale také řidiči, kteří to takhle neberou, začnou s řidičem závodit, což může skončit velmi špatně. Ke snížení počtu agresorů na silnicích ale podle něj represe nestačí. „S těmi lidmi je potřeba dlouhodobě pracovat, změnit jejich chování a myšlení,“ míní.

Někteří z řidičů určitě nemají na silnicích co dělat, doživotní zákaz řízení ale v Česku neplatí. Řešení podle něj stále existuje. „Rehabilitace řidičů se provádí ve všech státech kolem nás, doufám, že se to postupně podaří zařadit do legislativy a že se s řidiči bude systematicky pracovat,“ nastiňuje.

Čtěte také

Práce s neukázněnými řidiči probíhá na základě intenzivního skupinového působení, během kterého se probírají nejrůznější otázky – proč se vybodovali, dostali zákazy, používali alkohol nebo se chovali agresivně. „Postupně se ta témata otevírají,“ popisuje s tím, že právě tyto pilotní projekty nabízejí dobrou šanci zapůsobit alespoň na část neukázněných řidičů.


Bodový systém se osvědčil zejména ze začátku, kdy došlo k výraznému poklesu nehodovosti, ale mám pocit, že se trochu okoukal, a možná proto je potřeba ho nějak změnit. MICHAL WALTER, DOPRAVNÍ PSYCHOLOG

A v té souvislosti připomíná klišé, které opakují zejména dopravní psychologové – jak žiješ, tak řídíš. U velké skupiny řidičů se totiž chování mimo vozovku přenáší za volant. „Největší přestupci jsou ti, kteří porušují pravidla i mimo silnici, ve svém životě, práci, podnikání, rodině,“ upozorňuje.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio