Jak snížit rizika infarktu? Zhubněte a přestaňte kouřit, radí kardiolog Petr Widimský

25. červenec 2014
Kardiolog Petr Widimský

„Kouření způsobuje zužování tepen v těle, zvyšuje také krevní srážlivost – obojí má za následek infarkt,“ varuje předseda České kardiologické společnosti profesor Petr Widimský. K rizikovým faktorům patří také obezita, která způsobuje vyšší krevní tlak a cukrovku. "Pravděpodobnost, že infarkt dostane mladý sportovec, který nikdy nekouřil, je velmi nízká,“ ubezpečuje v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Jak poznáme, že nám hrozí infarkt? „Projevy u muže a ženy se příliš neliší – 80% pacientů pocítí bolest na hrudníku, 8% infarktů vznikne náhlou dušností, u 10% případů nejsou žádné projevy, takže lze infarkt přechodit,“ vysvětluje.

Čtěte také

Pokud nás ale bolí na hrudi, ještě nemusí jít o infarkt. „Příčiny bolestí na hrudi je celá řada. Například při bolesti páteře nebo jícnu a žaludku je pálení za hrudní kostí podobné jako při angíně pectoris,“ nastiňuje.

V každé české nemocnici jsou dnes na srdeční příhody vybaveni. „Nejjednodušším vyšetřením je EKG, pouze malé infarkty nezanechají stopy, pak následují laboratorní metody, ultrazvuk nebo magnetická rezonance,“ popisuje.

Kardiolog Petr Widimský

A jak bychom měli nejzdravěji jíst? „Rozhodující je objem přijímané stravy, tedy rovnováha mezi přijímanou a vydávanou energií, struktura stravy je méně důležitá,“ doporučuje. „Jsou ale kardiologové, kteří mohou mít jiný názor než já,“ dodává.

Patří k rizikovým faktorům hormonální koncepce? Jak poznáme infarkt? A jsou nemocnice na srdeční příhody dostatečně připravené? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.