Jak se správně kompostuje

17. květen 2006
Vaše téma

Slibovali jsme, že dnešní Vaše téma bude o humusu. Ne, nebojte se nebude snad nijak nechutné, bude zkrátka o kompostu, ale nejen o něm. Řeč přijde i na Miss Kompost nebo likvidaci bioodpadů v zahraničí. A závěrečné slovo v poslední části pořadu dostane vášnivý "recyklátor" a propagátor kompostování herec Jaroslav Dušek. Začněme od základu - kdo všechno může kompostovat - jen lidé, kteří mají zahrádku?

Kompostovat může každý pokud chce. Říká Tomáš Hodek ze sdružení Ekodomov. Samozřejmě jiné podmínky má pro to člověk se zahradou a jiné má člověk, který bydlí v malém bytě. Ale jsou metody jako třeba komunitní kompostování, kde se můžou lidé dohodnout a udělat si společný kompostér někde u domu.

Hodek: Existují dokonce už i mikrokompostéry do domácností. Zatím jsou ale velmi drahé, ale možnost tady je. Mnoho lidí se zahrádkami říká, že kompostuje, ale dávají tam jenom trávu, pak jsou nespokojeni, že to zapáchá.

Aby byl zkrátka kompost dobrý musí být pestrý. Čím víc vhodných odpadů do něj dáte, tím lépe. Odřezky od zeleniny, od ovoce. Musí se provzdušňovat, obracet a tak dále. Potřebuje také dostatečnou vlhkost.

Kolem kompostů existují mýty a dohady. Například, že se tam nesmí dávat slupky od citrusových plodů nebo některé plevele. Je to mýtus nebo ne?

Podle Tomáše Hodka ano. Pokud se postupuje správně, můžeme tam dát "cokoliv".

Hodek: Pokud kompost má dobrou strukturu a projde si i takzvanou horkou fází, začne se zahřívat a při tomto procesu se "hygienizuje" Tím se likvidují zárodky plísní, semena plevelů a různých chorob.

To že do kompostu můžete dát i speciální svatební šaty, k tomu se dostaneme odpoledne. Nicméně pokud se kompostuje, tak jako třeba naše rodina, že se všechno bez ladu a skladu hází na jednu hromadu, kompost zapáchá, zůstávají tam plevele a choroby a neplní svůj účel. Tedy, že se nevrací zpátky půdě v podobě velmi kvalitního humusu. O kompostu by se dalo mluvit opravdu celý den. Kde si můžou lidé najít další informace o tom, jak na humus?

Na www.ekodomov.cz, tam je návod jak správně kompostovat, jak sestavit kompostér. Je tam i kompostovací poradna a spousta dalších věcí.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu