Jak překonáváme únavu

22. únor 2002
Zdraví

Probíhající olympijské hry komplikují řadě sportovních fanoušků pracovní dny. Pokud si nenechají ujít přímé přenosy a živá vysílání, stráví většinou u televizních obrazovek pěknou část noci a druhý den pak podle toho vypadá. Únava samozřejmě není spojená jen se sledováním nočních přenosů, na člověka může dolehnout kdykoliv.

Únava, malátnost, oteklé oči, pocity zimy a myšlenky jak jen přežiji dnešní den - řadě lidí je tato situace důvěrně známá. Jsou dny, kdy naše tělo prostě potřebuje nějakou podporu, která by nás postavila na nohy. Jedním z typických ranních životabudičů bývá šálek černé kávy k snídani. Kofein sice patří k látkám, které dokáží činnost organismu povzbudit, magistra Bařilová z lékárny na pražském Karlově náměstí ho ovšem doporučuje v jiné formě, než právě v kávě.

Bařilová: Kofein se dá doplnit i ve formě tabletek, tím odpadne nežádoucí účinek kávových kyselin, které pak neškodí žaludeční sliznici.

Nejrychlejším zdrojem energie, které se unavenému tělu nedostává, jsou jednoduché cukry, protože se snadno štěpí a dostanou se tak rychle do organismu. Magistra Bařilová doporučuje jíst cukr hroznový.Vašemu tělu určitě prospěje, když dohlédnete na jeho dostatečné zásobování vodou, což platí i pro dny, kdy únavu nepociťujete. Nejlepší je pít vodu a střídat ji s minerálkami nebo čajem. Díky minerálním vodám se do těla dostanou i další potřebné látky, které pomáhají regenerovat organismus. Ty se dají konzumovat i samostatně.

Bařilová: Proti únavě obecně pomáhá vápník, hořčík, je možné doplnit po ránu zinek. Šumivé tablety účinkují rychleji.

Pomohou unavenému tělu i některé vitamíny?

Bařilová: Ano, ale účinek nenastoupí tak rychle jako u minerálů.

Vitamíny tak fungují spíše preventivně proti řadě onemocnění, k nimž bývá unavené tělo náchylnější. Pokud tedy víte, že se ještě pár dní pořádně nevyspíte, neuškodí svou stravu o vitamíny obohatit. A jestli jste zastánci spíše přírodních léků, můžete proti únavě zkusit quaranu, zázvorový kořen, bazalku nebo šalvěj.

Spustit audio

Více z pořadu