Jak na toulavé kočky

19. leden 2005
Vaše téma

Takovou "kočičí mámu", tedy paní, která pravidelně chodí dávat zbytky toulavým kočkám, má v okolí snad každý. Ovšem takové podporování nežádoucí kočičí populace se mnoha lidem nelíbí. S dotazem, jak se tyto problémy řeší, se na nás obrátila posluchačka z Tábora.

Někdy jsou to i kočičí tátové. Ale obecně nelze krmení zvířat zakázat, jak se to stalo loni v Blansku, je to svobodné občanské rozhodnutí. Inspektorka Městské veterinární správy v Praze Iva Boučková proto vyzývá nadace a ochranářské spolky ke spolupráci s občany, aby je informovali o tom, jakým způsobem krmit, kde a také požadovat informace o jejich stavu a nárůstu.

Boučková: Krmení by se mělo předkládat ve vhodných nádobách, které by se měly pravidelně mýt a dezinfikovat. Nepohazovat krmivo volně, přísunem krmiva na vytypovaných lokalitách se skupinky koček drží tam, kde je chceme mít. Chrání se tím životní prostředí před znečišťováním, hlavně dětská hřiště, potravinářské závody a podobně.

To znamená, že po kastraci se kočky nemusí vracet na původní místa, ale do vytipovaných míst daleko od hřišť?

Samozřejmě. Když už Iva Boučková mluvila o tom, co by měli dělat ostatní, posluchače asi zajímá, co s tím dělají oni, jako odbor ekologie na Městské veterinární správě.

Boučková: Provádíme kontrolu v rámci místního šetření před plánovanou odchytovou akcí. Dbáme na to, aby odchyt prováděli odborníci. Odbornou způsobilost získají týdenním kurzem organizovaným Státní veterinární správou České republiky na Veterinární fakultě v Brně. Podílíme se i na organizaci a přednáškách na těchto kurzech.

Vrátíme se k dotazu posluchačky z Tábora, které se nelíbí přemnožení koček na sídlišti, kde bydlí. Jak potvrdil tajemník táborského Městského úřadu Lubomír Šrámek. Odchyt toulavých koček prováděli už v 2003 ve spolupráci s táborskou ochranou zvířat.

Šrámek: V lednu a únoru letošního roku probíhá další akce ve třech lokalitách, řešíme problém opuštěných koček obdobně asi jako v jiných městech ve spolupráci s Krajskou veterinární správou.

Některý kočky jsou vykastrovány a vráceny zpět, jiné si berou chovatelé dobytka, aby jim tam chytaly myši a krysy. Prý je o ně velký zájem, další akce se chystá v Táboře na březen a duben.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu