Jak můžeme získat nový byt

4. červenec 2002
Dobrá rada

V České republice je v současné době poptávka zhruba po čtvrt miliónu bytů. Nová výstavba je dost pomalá a zdaleka ne každý má na nový byt peníze. Jak ho tedy získat? Pokud máte peníze nebo vyděláváte tolik, abyste si mohli vzít hypotéku, pak asi příliš poradit nepotřebujete, jste prostě za vodou. Lidem s nižšími příjmy toho příliš nezbývá, říká Stanislav Křeček, předseda Sdružení nájemníků České republiky.

Křeček: Pro skutečnou hypotéku, která by pomohla lidem s nízkými příjmy, nebyly vytvořeny zatím ekonomické podmínky.

Jisté možnosti ale máte. Staňte se členem bytového družstva.

Křeček: Řada družstevníků převádí své podíly i s byty na občany a je možné zakoupit nájemní právo koupí nájemní smlouvy.

To vás bude stát asi 200 tisíc korun. Další variantou může být stavební spoření nebo státní bezúročná půjčka na koupi nového bytu, ale musíte splňovat vyžadované věkové podmínky. Také se můžete přihlásit do nových společností, které staví nové domy, předem se však pečlivě informujte.

Křeček: Nejlepší je společnost, která má už dům rozestavěný, rozhodně je potřeba dát pozor na společnosti, které začnou zakládat stavbu až po vybrání peněz.

O přidělení bytu můžete požádat i svou obec, sice často dává přednost nejvyšší nabídce, ale v některých případech to může vyjít. Koupit byt lze i v jiných částech republiky, například v Tanvaldě pořídíte třípokojový byt v osobním vlastnictví už od 290 tisíc, v Havířově dokonce od 270 tisíc korun.

Křeček: Problém v těchto lokalitách je s pracovními podmínkami, není příliš dobrých příležitostí.

Stěhování za byty může být výhodné jen pro lidi, kteří nejsou prací vázáni na konkrétní místo. Tím ale všechny možnosti vyčerpány nejsou.

Křeček: Cenově je nejpřijatelnější zakoupení nájemní smlouvy a mnozí majitelé soukromých domů nabízejí takovou dohodu za určitý obnos.

Na internetu se tato suma aktuálně pohybuje za střední třípokojový byt v Praze od 400 tisíc korun až k miliónu. Při uzavírání smlouvy musíte být velmi ostražití.

Křeček: Mnoho lidí, kteří domy spravují, nejsou oprávněny uzavírat smlouvy.

Zkontrolujte si, aby ten, kdo s vámi podepisuje smlouvu, je většinovým vlastníkem dané nemovitosti.

Křeček: Důkaz si můžete opatřit sami a nahlédnout do katastru nemovitostí, kde jsou vlastníci jasně popsáni.

Se správcem uzavřená smlouva musí mít od majitele domu plnou moc, bude-li vše v pořádku, je takový postup bezpečný i u soukromých majitelů.

Křeček: Budou mít nájemní smlouvu a taková, na dobu neurčitou a regulovaný nájem, je bezpečn a nájemci mohou prožít v bytě celý život.

Přesto si dejte pozor na lidi, kteří s vámi chtějí uzavřít smlouvu o podnájmu bez vědomí majitele. Je to nezákonné a můžete přijít o vložené peníze.

autor: Marek Janáč
Spustit audio

Více z pořadu