Jak Česko ustojí unijní Člověče, nezlob se? Musíme zčásti opustit jednomyslné hlasování, říká Bek

19. září 2022

Evropská unie by podle ministra pro evropské záležitosti za hnutí STAN Mikuláše Beka měla minimálně částečně opustit systém jednomyslného rozhodování. „Chceme-li rozšíření Evropy, není to možné bez nějakých změn v rozhodovacích procesech. České předsednictví je si toho vědomo,“ říká v dalším vydání Bruselských chlebíčků Bek, který si při natáčení zahrál s autory podcastu unijní „deskovku“.

V příštích měsících bude Česko jako předsednická země podle Mikuláše Beka jednat s dalšími členskými státy o možném částečném opuštění jednomyslnosti.

Mikuláš Bek

„Povedeme vyjednávání o tom, zda by nebyla možná shoda na využití mechanismu, který umožňuje přejít k většinovému hlasování bez změny smluv – tím, že o tom jednomyslně rozhodneme,“ vysvětluje Bek. Takovou změnu si umí představit například v případě rozhodování Evropské unie o sankcích vůči třetím státům.

Otevřou unijní státy nakonec přece jen zakládací smlouvy? Co ministra Beka mrzí na fungování Evropského parlamentu? A jak se mu dařilo ve vědomostní deskové hře, kterou vydala Evropská komise? Dejte si nejčerstvější porci našich Bruselských chlebíčků.

Autoři podcastu Filip Nerad, Viktor Daněk a Zdeňka Trachtová
autoři: Zdeňka Trachtová , Viktor Daněk , Filip Nerad , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související