Jak bezpečně konzumovat mléko z mlékomatů?
Mlékomaty jsou už dnes téměř všude. Najdeme je u velkých nákupních center, ale nejen tam. Syrové mléko z prodejních automatů se zkrátka stalo mezi konzumenty poměrně populární. To neušlo našim vědcům a začali se jeho kvalitou zabývat. Pokud volíte nákup mléka právě v mlékomatech, pak je dobré vědět pár věcí. Jaké, to nám poví profesorka Lenka Vorlová, přednostka Ústavu hygieny a technologie mléka Fakulty veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.
Vy jste se s kolegy zaměřili právě na mléko z mlékomatů. Co bylo cílem Vašeho bádání?
„Výzkum byl financován z prostředků výzkumného záměru ministerstva školství a jeho cílem bylo posoudit jakost mléka a zjistit chování konzumentů při jeho koupi a konzumaci. Tedy jakousi kvalifikovanou informovanost spotřebitele. Podnětem byl nárůst počtu automatů na mléko, ale i existence některých fám a potenciální příčinná souvislost s výskytem některých alimentárních onemocnění.“
Dá se tedy s určitou nadsázkou říct, že jde o takovou mléčnou gramotnost obyvatelstva. Když rozebereme, co jste zjišťovali, jakého původu je mléko z automatů?
„Mléko z automatů je samozřejmě z chovů, které splňují veterinární hygienické požadavky pro produkci syrového kravského mléka. Pro orientaci spotřebitele je na automatu napsána farma, ze které mléko pochází, a pokud by konzument chtěl, může si ji taky dohledat na stránkách Státní veterinární správy České republiky pod odkazem Registrované subjekty pro přímý prodej. Tam je to všecko napsáno.“
Jak toto mléko dopadlo po stránce kvality?
„Mléko z automatů až na velmi drobné výjimky splnilo požadavky dané naší i evropskou legislativou, což je velmi dobrá zpráva.“
Pokud spotřebitel volí mléko z mlékomatů, jak se k němu má chovat? Musí se například převařovat nebo se dá pít rovnou?
„To, že mléko splňuje příslušné požadavky, ještě neznamená, že se dá pít syrové. Musíme počítat s tím, že mléko nenadojíme sterilní. Mohou v něm být bakterie, které se množí i v chladu, a ty mohou mléko nejen zkazit, ale i způsobit nějaké onemocnění. Proto je nezbytné syrové mléko co nejdřív převařit, vychladit a dát do ledničky.“
Hraje přitom nějakou roli i takovýto domácí způsob skladování?
„Určitě. V ledničce by nemělo být víc než 8 stupňů, což ale asi každý konzument ví. Víc pozornosti by si možná zasloužil transport do domácnosti. Pokud víme, že cesta bude trvat déle než hodinu, je vhodné použít termotašku.“
Jak dlouho toto mléko vydrží, do jaké doby se musí vypít, pokud se k němu budeme chovat tak, jak máme?
„Převařené mléko, případně výrobky z něj, například tvaroh nebo jogurt, je třeba zkonzumovat do 48 hodin od nákupu mléka. Prodej z automatů je dobrá věc, protože zvyšuje spotřebu mléka a mléko – to je výborná potravina.“
Nejposlouchanější
Více z pořadu
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
ONLINE: Osvobození Babiše a Nagyové neplatí. Vrchní soud znovu zrušil rozsudek v kauze Čapí hnízdo
-
Většina ropy skrz Hormuzský průplav vede do Asie. Uzavření není v zájmu Íránu, říká odborník
-
Bojím se lidské blbosti a Ruska. Ukrajině bych dal, co má Izrael, výbavu a volnou ruku, říká Honzák
-
Írán je schopný odvety. Jednou z možností je útok na americké základny v regionu, říká Bříza