Ivan Zachariáš

5. červenec 2009

Ivan Zachariáš natočil dvě znělky pro Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Letos zastává zcela odlišnou funkci, stal se totiž jedním z členů hlavní poroty, a tak se v poledním vysílání podělil o své dojmy ze začínajícího festivalu a popsal svou práci porotce. Ivan Zachariáš patří mezi nejúspěšnější tvůrce reklam na světě, a tak se jej Václav Žmolík neváhal zeptat ani na tvorbu reklam. V pondělí 6. července bude hostem režisér Miloš Forman.

K natáčení reklamních spotů se prý dostal zcela náhodou a dnes točí především v zahraničí. "Snažím se vybírat si to nejlepší, co jde. Chci si vybírat věci, které jsem ještě nedělal," vysvětluje. To byl hlavní důvod odchodu do zahraničí, kde je mnohem větší poptávka po reklamě. "Radši dělám reklamu na to, co mám sám rád," tvrdí.

Ivan Zachariáš popsal i svou práci porotce na filmovém festivalu v Karlových Varech. "Na soutěžní filmy se díváme společně s diváky," nastínil atmosféru. Důležité jsou, podle něj, i reakce lidí v sále. Za dobrý film považuje dílo mapující vztahy mezi lidmi. "Nesmí to být film, který si dělá režisér sám pro sebe a neuvažuje o tom, že by měl být pro lidi. Měl by být srozumitelný a měl by být originální," vysvětluje Ivan Zachariáš svou představu kvalitního filmu.

Kromě soutěžních filmů měl možnost shlédnout nový film Miloše Formana Dobře placená procházka, který popsal jako "netradiční". "Když máte tři soutěžní filmy denně, tak pak nemáte energii vidět něco dalšího," přiznává. O festivalových večírcích mluví s despektem. "Já je nemám moc rád. Vidím se tu spíš s kamarády."

Poslechnete-li si záznam celého rozhovoru, dozvíte se, jaké reklamy nemá Ivan Zachariáš rád, zda se dá reklamě věřit, nebo kolik lidí se na reklamu v televizi doopravdy dívá.

Záznam celého rozhovoru s Ivanem Zachariášem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.