Iva Drápalová

20. říjen 2008

Hostem pondělního Dopoledního Radiožurnálu byla novinářka Iva Drápalová. V letech 1968-1989 pracovala jako zpravodajka americké tiskové agentury AP v Československu. Jak se jí pracovalo pod dohledem Státní bezpečnosti? Jak nahlíží na vyrovnávání se s minulostí? A jak se s ní vyrovnala ona sama?V úterý 21. října bude hostem zpěvačka Jana Koubková.

Dvě desetiletí pracovala jako zpravodajka jedné z největších světových zpravodajských agentur. Práce za neustálého skrytého dozoru Státní bezpečnosti - právě to bylo jedním z hlavních témat Dopoledního Radiožurnálu. "Já jsem předpokládala - nejen tušila, ale přímo předpokládala - že každý, s kým se stýkám, na mě může podávat zprávy. Ale netušila jsem frekvenci těch zpráv. Naštěstí jsem se o tom všem dozvěděla, až když jsem byla v Pardubicích a vyzvedla jsem si své estébácké spisy."

Její spis v archivech StB měl téměř 1200 stran. Četla jej 3 dny. Podle svých slov si teprve ve svobodné České republice, po přečtení celého spisu, uvědomila, v jakém byla po celou dobu práce pro AP nebezpečí. A je dnes některými jmény, která ve svém spisu nalezla, zklamána? "Byla jsem naivní, že jsem myslela, že když byl někdo po šedesátém osmém vyhozen ze své funkce, že je automaticky pro Dubčeka." Přesto vůči nim necítí hořkost: "Já jsem snad ani nemusela odpouštět. Mně jich bylo spíš líto."

Novinářka Iva Drápalová vzpomínala nejen na to, jak jí režim práci znepříjemňoval, ale i na to, jak tato práce vlastně vypadala. Jaké zprávy například z Československa před rokem 1989 za hranice posílala? "Psalo se i o obyčejných lidech. Já jsem si uvědomila, jak to bylo důležité, před dvěma roky, když tu byl na návštěvě americký novinář, který se strašně divil: A o čem jsi mohla psát? Vždyť tu byli samí komunisti!"

Řeč přišla i na současnější témata. Co například tvrdí Iva Drápalová o současné mediální manipulaci? A koho by volila v nadcházejících amerických volbách, pokud by měla tu možnost?

Záznam celého rozhovoru s Ivou Drápalovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio