I rozhlasové vysílání začalo u pošty, připomíná Jan Kramář z Poštovního muzea

Do dějin poštovnictví jsme nahlédli spolu s Janem Kramářem z Poštovního muzea, který historii pošty považuje za vzrušující. Není totiž podle něj probádaná, a tak stále můžeme natrefit na ledacos překvapivého.

„Málokdo ví, že i rozhlasové vysílání začalo u pošty,“ připomíná Jan Kramář během rozhovoru. Rozhlasové vysílání totiž začínalo na počátku 20. století jako radiotelegrafie. „Až postupně se rozvinul rozhlas,“ dodává.

Poštovní služby, jak je známe dnes, se vyvinuly až v druhé polovině 19. století. Pošta se však radikálně měnila už v 18. století, kdy došlo k jejímu zestátnění. Už tehdy sice existovaly časové limity na doručení dopisu nebo zásilky. „Pošta však fungovala hlavně pro elitu a panovníka,“ upozorňuje Jan Kramář. „A tak se vycházelo z potřeb vládnoucí dynastie,“ dodává.

Čtěte také

Možná vás v souvislosti s olympijskými hrami napadne, proč nejsou na poštovních známkách vyobrazeni žijící sportovci. „Na známkách může být jen slavná osoba, která už zesnula,“ odpovídá Jan Kramář s tím, že jediná žijící osoba, která na známkách může být vyobrazena, je prezident republiky.

Proč ve známém popěvku míří poštovský panáček právě do Rokycan? A kdy u nás byly zavedeny klasické poštovní schránky? I na to se ptala moderátorka Patricie Strouhalová.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio