I Polsko má svoji streetartovou metropoli a svého Banksyho. Říká si Mgr. Mors

Za svůj pseudonym se neskrývá, jen nechce, aby na fotografiích byla vidět jeho tvář. V polském městě Nowy Sącz o Mariuszovi Brodowském všichni vědí, že maluje po zdech. Jeho obrazy se už staly nedílnou součástí města. Při práci streetartového umělce pozoroval Pavel Novák.

Z ukrajinské metropole se pomalu stává jedno z hlavních měst evropského streetartu

Chlapec s vlaštovkou od Sači Korbana, který předtím, než se stal umělcem, pět let na Donbase rubal uhlí

Jít do galerie na válkou a ekonomickými problémy těžce zkoušené Ukrajině je luxus, který si většina lidí nemůže dovolit. V Kyjevě ale nemusíte za uměním jen do výstavních sálů. Ulice skoro třímilionového velkoměsta se totiž mění na jednu velkou galerii. Za poslední dva roky se v nich objevila víc než stovka obrovských nástěnných maleb od slavných současných umělců z celého světa.

Mariusz Brodowski má dílnu v přízemním domku mezi paneláky Starého Sącze. V zimě tu maluje na plátna nebo na dřevěné desky. Používá nejen spreje, ale i akvarelové a další barvy. Jeho hlavní díla ale najdete venku v ulicích Nového Sącze, který na ten Starý navazuje.

„Moje první graffiti byly nelegální, ale to můžu říct až teď s odstupem času. Tehdy mě ani nenapadlo, že malovat na nějaký dům nebo na školní vrata je protizákonné,“ říká dnes. S graffiti začínal jako teenager a z nějakých pravidel si nic nedělal. Podobně jako jíní, kteří dříve sprejovali po zdech a dnes se vážně zabývají streetartem – uměním, které zkrášluje jinak šedivé ulice sídlišť nebo nevábná zákoutí měst.

Pouliční seriál

Graffiti podle Mariusze Brodowského dokáže lidem zlepšit náladu. Právě s tímhle záměrem proto na jednu zeď namaloval třeba květiny ke Dni matek. Stěna může být ale pro umělce také nástrojem, jak upozornit obyvatele města na nějaký problém nebo jim sdělit nějakou svoji myšlenku.

Jednou z ploch, kterou už obyvatelé Noweho Sącze přijali jako určitou galerii pod širým nebem, je stěna pod mostem přes výpadovku, Maďarskou ulici. Obrazy s podpisem Mgr. Mors se kolem ní mění. Je to nekončící seriál streetartu. Portréty známých osobností střídají výjevy k různým událostem nebo reakce na aktuální dění.

Ruský umělec přenáší street art do lesa, mezi stromy sprejuje veverky, medvědy a dinosaury

Fólie, rukavice a spreje – s tím vyráží netradičně do ruských lesů třeba moskevský umělec Jevgenij Čes. Plastové plátno napne mezi dva stromy nebo jím některý obalí a pak už tvoří, jako by byl ve městě u nějaké zdi nebo v podchodu.

Když byly zácpy na výpadovce už neúnosné, namaloval Mariusz pod most obrovského hlemýždě. O několik dnů později tam už byla jen jeho prázdná ulita a nápis: Líp už bylo.

Lokomotiva na zakázku

Za největším dílem Mariusze Brodowského je potřeba se vydat na jedno z panelových sídlišť Noweho Sącze. Tam se na vás z čela domu řítí parní lokomotiva.

Paní Barbara Kociolková ze Společenství vlastníků domu mi vyprávěla příběh obrovského obrazu na čtyřpatrovém paneláku.  Bydleli v něm totiž převážně zaměstnanci státních drah. Když se dům zateploval a chystala se nová fasáda, rozhodli se dát najevo svůj profesní patriotismus obrazem. A zakázku dostal Mgr. Mors. Jsou teď pyšní, že nikde jinde nic podobného nemají.

Streetartová síň slávy

Mariusz Brodowski alias Mgr. Mors není jediný, kdo Nowy Sącz zkrášluje graffiti. Řady sídlištních garáží kolem třídy maršálka Jozefa Pilsudského u výjezdu z města, kde Mariusz maloval svá první legální graffiti, se staly síní slávy polského streetartu. Své obrazy sem jezdí malovat umělci z celé země. Zajeďte se tam podívat. Sprejem se dá nejen nastříkat hloupý nápis, ale dílo, které bere dech.

Projděte si mapu nejoblíbenějších zápisníků na webu (zvětšit na celou stránku):

autoři: Pavel Novák , and
Spustit audio