I kouzla se posouvají dopředu. Baví mě staré triky v novém kabátě, vypráví iluzionista Hadaš

25. prosinec 2022

Kouzlí od pěti let, přes dvacet let profesionálně, přesto ho vše záhadné a tajemné nejenom fascinuje, ale také rozčiluje. „Staré principy kouzel známe dlouho, ale v současné době moderních technologií i kouzla se posouvají dopředu. A některá kouzla ani nevím, jak se dělají,“ přiznává iluzionista a kouzelník Jiří Hadaš, který často žasne, co mladí kouzelníci dokážou vymyslet.

Kouzelnictví, to je vlastně řemeslo. Jak je staré?

Hodně staré, první zmínky o kouzelnících už jsou z Egypta. U nás je to podle mě začátek 19. století. Český magický svaz, jehož jsem šest roků prezidentem, má 52. narozeniny od svého vzniku. Ale letos v listopadu jeden pražský magický klub slavil sto let a je neuvěřitelné, že pořád jsou aktivní. Tam nebyla ani chvilku pauza.

Čím to je?

Čtěte také

Asi tou magií, nějaké to tajemství. Ale myslím si, že fenomén moderní magie lidi opravdu sbližuje.

Která kouzla neděláte rád?

Nedělám rád mikromagii, na to nejsem specialista. Mikromagie je magie kouzel v bezprostřední blízkosti, před vašimi zraky u stolu klienta, diváka.

A bojíte se toho, že člověk to prokoukne?

No právě, aby to neprokoukl, musíte opravdu dnes a denně trénovat, musíte opravdu procvičovat. A už jsem trošičku líný po těch letech. A když mám někde dělat nějaká kouzla u stolu, tak se zapotím, musím to doma samozřejmě procvičit, natrénovat, abych si v tom byl jistý. Ale tohle dělám opravdu nerad.

Co je na kouzlení nejdůležitější a nejtěžší?

Čtěte také

Trénink, ten je asi nejprotivnější. To je asi v každém sportu. Vezměte si, že sportovci musí také dlouhé dny trénovat, cvičit, a potom jedou na olympiádu nebo nějaké mistrovství republiky. A pokud se jim to podaří vyhrát, tak pak je to třešnička na dortu. U těch kouzelníků je to také tak. Za prvé si vymyslet kouzlo, které byste chtěla předvádět. Potom to pořádně nacvičit, vymyslet, jak to divákům předvést. A pak třešnička je to předvedení.

Vymýšlíte si svoje kouzla? Dá se ještě vůbec vymyslet něco nového?

Ano, s novými kouzly lidé přicházejí, ve světě jsou firmy, které se tím zabývají a mají to jako velikánský byznys. Jednu dobu to umocnil David Copperfield, který jezdíval velkolepé, světové show a od výrobců si většinou koupil autorská práva na pět let. Když létal v sále nad hlavami diváků, tak v té době to nemohl dělat žádný jiný kouzelník. Po pěti letech práva opadla, a pak už v Las Vegas může létat kdekdo. Takže ve světě je trend, že spousta kouzelníků se tím živí, že vymýšlí kouzla. Já zas tak kreativní nejsem, abych vymyslel něco originálního. Ale co mě baví, to je oprašovat stará kouzla, dát domu nový kabát a předvádět to moderně.

Co všechno patří do starých kouzel? A je kouzelnictví umění? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související