I kapr se dá na Štědrý den připravit netradičně, říká Petr E. Kováč
Víte, čím si pestřit štědrovečerní tabuli? Poradí vám brněnský kuchař Petr Erin Kováč, za kterým zašel Jan Berousek:
Co byste doporučil na štědrovečerní večeři?
„Já bych zůstal u ryby. Jednou za rok si toho kapra všichni dejme. Doporučil bych ale kapří hranolky. Pokud vás to zajímá, mohu vám říct jak na ně!“
Pojďte nám říct, jak se to dělá…
„Budeme potřebovat kvalitní rybu – ta by měla mít jasné oko a krásně, červeně zbarvené žábry. Takovou rybu si můžete nechat zpracovat, nebo donést domů a zpracovat ji doma. Není dobré to dělat z mražené ryby z hypermarketu.“
Co je lepší – kapr s šupinami, nebo bez šupin?
„Říká se mu lysec a je dobrý hlavně v tom, že ho nemusíte čistit. Já jsem v tomto lenivý, takže já si vybírám lysce. Vzhledem k tomu, že jsem rybář, chodím si kapra chytit.“
(v kuchyni) Budeme připravovat kapří hranolky…
„Vybral jsem je proto, že jsou nejzajímavější. Nemusíme jíst jenom smaženého kapra.“
„Vezmu si očistěného kapra, vykuchám ho a operu. Pak jej nakrájím na podkovičky a začnu ho marinovat. Prvně ho zakapu citronovou šťávou, aby malé kosti, které v kaprovi zůstaly, zkřehly. Pak maso naříznu a pinzetou všechny kosti vytahám. “
„Teď udělám marinádu. Do misky dám sójovou omáčku, trochu olivového oleje a trochu solamylu. Přidám sůl, pepř, já přidávám i česnek. Všechno rozmíchám v těstíčko a pak do něj vložím kapří kousky. Takto hotové to dám do ledničky, až na 12 hodin, aby se to proleželo. Maso krásně voní, vůbec nesmrdí rybou.“
„Maso budeme smažit – ve friťáku, na pánvi, nebo v hrnci. Na oleji nebo na sádle.“
„Myslím si, že to je trochu jiné jídlo, které si samozřejmě můžete udělat i během roku. Není to klasický kapr na řízek, na modro, apod.“
Všem posluchačům O Roma vakeren přejeme dobrou chuť!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.