I chorvatské řeky mají svůj půvab

16. srpen 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Zajídá se vám už moře, ale nechcete být v horku daleko od vody? Podívejte se na překrásné chorvatské řeky. Dnes vás pozvu k řece Cetina, která ústí v Omiši a je známá svým kaňonem a raftovými sjezdy.

Pokud nejste přiznivci tohoto adrenalinového sportu, jeďte se na Cetinu jen vykoupat. Musíte překonat zácpu před Omiší - proto doporučuji tam zaparkovat před devátou ráno a za 30 kun na osobu se vydat do nitra kaňonu turistickým vláčkem, který staví u autobusového nádraží nebo v kempu na začátku Omiše směrem od Splitu. Doveze vás do místa zvaného "Radmanove mlinice", kde je dětské hřiště, restaurace a kousek dál také několik oblázkových pláží.

Voda v řece je úžasná. Má teplotu přibližně 17 stupňů. Je čistá, že se dá pít. U břehu je možné si cvičit tempa proti proudu. Uprostřed řeky je proud silný a neměli by se do ní pouštět špatní plavci. K místu zvanému Radmanove mlinice se můžete z Omiše dostat i loďkou od mostu. Cesta tam a zpět stojí 70 kun- děti polovic.

Hajduk se chystal na Sampdorii

Co se večer dělo na pobřeží Jadranu ? Všichni fotbaloví fanoušci byli přilepení k televizním obrazovkám. Hajduk Split totiž od půl deváté hostil na svém hřišti Sampdorii Janov. Jde o utkání předkola Ligy mistrů. Shánět na tento zápas lísky bylo už zcela zbytečné. Celý stadion se vyprodal už před několika dny během pár hodin. Lidé před utkáním vyvěsili na domech modročervené prapory, aby ukázali, že fandí tomuto nejslavnějšímu chorvatskému týmu. V místních rádiích se hrály písničky spojené se splitským klubem. Nadšení pro fotbal bylo všude.

Směnné kurzy:

Evropská měna si drží standard 7,24 kun za jedno euro. Za 100 českých korun vám v Privredne bance Zagreb napočítají 25 kun a 14 lip a za 100 slovenských korun by vám měli dát 21 kun a 24 lip. Jenže si z konečné částky stejně odečtou nějakou tu provizi. Nenechte se okrást v obchodních centrech. Tam využívají toho, že u sebe nemáte zdejší hotovost a mění i ve velmi nevýhodném kurzu 7,13 za euro. Takové manýry má například směnárna v obchodním centru Kaufland ve Splitu. Pozor tedy - ve splitském Kauflandu neměnit, i kdyby na chleba nebylo!

Pohonné hmoty:

Pokud chcete nakrmit své vozidlo na výlet, třeba do Omiše, na krásnou řeku Cetinu, jak jsme vám dnes doporučili, a zajímají vás ceny benzínu a dieslu, buďte klidní. Benzín stojí na stanicích firmy INA stále stejně 8 kun za litr a nafta 7,56 za litr.

Doprava:

Na dálnici A1 je kolona před vjezdem do tunelu Sveti Rok ve směru od moře. Je dlouhá asi 2,5 km. O víkendu lze očekávat silný provoz jak na dálnici A1 Záhřeb - Split - Šestanovac, tak na A6 - Záhřeb - Rijeka. S kolonami je třeba počítat před tunely Mala Kapela a Sveti Rok a také u tunelu pod pohořím Učka na Istrii. Na čekání se připravte také před plecením mýtného.

Dejte na sebe pozor. Chorvatské noviny informují o několika ošklivých nehodách, ke kterým došlo minulou noc na svátek Nanebevzetí Panny Marie. Nedobrovolně se k ní v nebi připojilo 8 duší.

Počasí:

Na pobřeží bude v pátek 17. srpna opět převážně slunečno, vedro až horko. Na severním Jadranu teploty vystoupí na 27 až 32 stupňů. V Dalmácii ukáží teploměry až 34. Teplota vody se pohybuje od 23 do 25 stupňů.

Jachtaře může v noci a ráno na severním Jadranu překvapit mlha. V noci by mělo být kolem pobřeží skoro bezvětří. Na otevřeném moři jižního a části středního Jadranu severozápadní a západní vítr. Jinde jihovýchodní a jihozápadní vítr v rychlosti do 14 uzlů.

autor: pan
Spustit audio

Více z pořadu