Hypertenze bílého pláště existuje, měřte si krevní tlak i doma, doporučuje internista

18. prosinec 2023

Cílem projektu Srdce v hlavě je především to, abychom si uvědomili, že máme jednom jedno srdce a že bychom se o něj měli dobře starat. Garantem projektu je internista Miroslav Souček, který se věnuje především krevnímu tlaku. „Důležité je hlídání rizikových faktorů, abychom neměli vysoký krevní tlak, nebyli obézní, přestali kouřit. A zdravý životní styl znamená, abychom se dostatečně pohybovali, střídmě jedli a udržovali si váhu,“ říká.

Hodně lidí si pořizují chytré hodinky, které měří tepovou frekvenci, EKG, saturaci kyslíkem. Máte rád tyto vymoženosti?

Čtěte také

Můžeme je mít rádi pro orientaci, ale co se týče přesnosti, tak nemáme žádná data, hlavně v oblasti vysokého krevního tlaku. Pořád věříme tonometrům, nebo měření krevního tlaku u lékaře. Je to pokrok, nicméně je to jenom orientační, to znamená, že nejsou úplně přesná, nemáme data, že bychom se o ně mohli opírat.

Jsme v předvánočním období, pak bude silvestrovské. Jak je to s pitím alkoholu a krevním tlakem, jaká je tam příčinná souvislost?

Všichni máme představu, že Vánoce jsou pohoda, že to jsou svátky klidu, ono to tak úplně není, protože už jenom podzim a zima jsou nepříznivé pro naše srdce, protože chlad vede k tomu, že nám stahuje cévy, zvyšuje hodnotu krevního tlaku. A není to otázka jen zvýšení hodnot krevního tlaku, důsledky jsou někdy katastrofální – když klesne teplota o deset stupňů, tak se nám zvýší výskyt infarktů o sedm procent. To znamená, že nejvyšší výskyt infarktů je v prosinci a lednu.

Čas od času vycházejí studie s různými výsledky, že pití vína v přiměřené míře je v pořádku, pak zase, že vůbec ne. Jak se na to díváte vy?

Poslední studie ukazují, že to neprospívá. Dneska se doporučuje buď abstinence, nebo u zdravých jedinců, kteří nemají kardiovaskulární onemocnění, se doporučuje středoevropská dieta jednu a půl deci vína, u mužů klidně do tří decy. Takže já jsem zastáncem toho, že do 30 gramů, pokud je člověk zdravý, tak to neškodí. A mám takový vnitřní pocit, že to dokonce prospívá.

Když má někdo vysoký krevní tlak a vy mu předepíšete patřičné léky, to už je na doživotí?

Bohužel většinou ano. Když nasadíme léky, tak perspektiva celoživotního užívání tam bohužel je, a to je důvod, proč nám to mladí nechtějí užívat. Že bychom u někoho vysadili léky na vysoký krevní tlak, samozřejmě se to může stát, ale procento je zanedbatelné. Jak sáhneme do regulačních mechanismů, které nastavují výšku krevního tlaku medikamentózně, tak už to většinou nemůžeme vysadit. A nebezpečná jsou právě náhlá vysazení, když jsou pacienti na medikamenci a vysadí, tak krevní tlak vystřelí a je tam nebezpečí mozkových příhod.

Stres je jeden z hlavních rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění
Miroslav Souček

Jakým parametrem je tepová frekvence?

Tepová frekvence je velice důležitá, protože je nezávislým rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění, všichni hovoří o tlaku, ale i tepová frekvence je zásadní. Tepová frekvence kolem 60 až 70 je ideální, u pacientů, kteří jsou kardiaci a kteří jsou po infarktu, tak snižujeme k 60, aby se srdíčko tolik nenamáhalo. Všichni, kteří mají vyšší tepovou frekvenci, by si měli nechat udělat EKG, nebo se dát vyšetřit. Protože může to být dáno psychicky, fyzickou námahou, ale bohužel může to být prvním projevem některého onemocnění.

Stává se lidem, kteří přijdou do ordinace, že když jim lékař nebo zdravotní sestra měří krevní tlak, to ho mají vyšší? Opravdu existuje hypertenze bílého pláště?

Existuje, a je zhruba v 20 až 30 procentech, to znamená, že to procento je vysoké, proto doporučujeme, aby měli pacienti doma tonometr a aby ho měli validovaný, ověřený, že je přesný, a měli by se měřit v domácím prostředí. Syndrom bílého pláště znamená, že v ordinaci mám vyšší hodnotu krevního tlaku, přijdu domů a mám ho normální.  

Čtěte také

To znamená, že můžeme pacienty přeléčovat – má vysoký krevní tlak, nasadím léky a on potom doma může mít nízkou hodnotu krevního tlaku, může mít závratě, může se cítit špatně. Proto chceme, aby se měřili doma. A každý by měl znát svou hodnotu krevního tlaku.

A pak existuje druhý parametr, a tomu říkáme takzvaná maskovaná hypertenze, to znamená, že u nás má normální hodnotu krevního tlaku, a přijde do práce, kde je stresové prostředí, nebo přijde domů, kde také nemusí být vždycky klid a pohoda. A tam mají vyšší hodnotu krevního tlaku, je to obráceně. A maskovaná hypertenze je více riziková než syndrom bílého pláště. V domácím prostředí jste daleko větší časový úsek, v ordinaci chvíli.

Jak si správně měřit krevní tlak? Mohou lidé po infarktu do sauny? A je zdravé otužování? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jan Pokorný , prh
Spustit audio

Související