Hynek Kmoníček: Naše zahraničně politická orientace se neřídí názory ruské Dumy

„Prezident Miloš Zeman přijal pozvání na výročí konce druhé světové války do Moskvy. O žádném dalším pozvání nevím,“ říká ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček. Podle něj také v Moskvě nebude prostor pro bilaterární jednání.

A jak vypadá situace ohledně návštěvy Vladimira Putina v lednu v Praze? „Evropský židovský kongres bude sám oznamovat, kdo nakonec přijede. Zatím má potvrzeno asi deset prezidentů, mezi nimi ruský ani americký prezident není,“ říká.

Dodává také, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně do Prahy nepřijede. „Kdyby se jeho příjezd chystal, tak by mi na dveřích klepalo několik členů ruského týmu,“ upozorňuje.

Miloš Zeman nedávno označil ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka za premiéra války, který nestojí za mírové řešení nabízené Evropou. Tato slova vyvolala příznivý ohlas v ruském parlamentu i tisku. Je zahraniční politika Hradu proruská? „Naše zahraničně politická orientace se nijak neřídí názory představitelů ruské Dumy,“ vysvětluje.

Čtěte také

A jak se bránit islámským extremistům? „Prezident je velkým podporovatelem zahraničních misí české armády, základ souboje probíhá mimo naše hranice,“ říká s tím, že je třeba podporovat umírněnou část islámu a zamýšlet se nad imigrační politikou.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio