Hrozí loňský scénář, politici opět zaspali, varuje MeSES. Jaká opatření navrhuje?

Lockdown nebude, prohlásil ve středu dosluhující premiér Andrej Babiš. Zároveň ale dodal, že situace není dobrá a vláda v pátek projedná další opatření. Za vážný považují vývoj epidemie také odborníci z Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) a Iniciativy Sníh. „Řítíme se do velmi ošklivého scénáře podobného tomu loňskému,“ varuje jejich členka, viroložka Ruth Tachezy. Jaká opatření by podle MeSES pomohla?

„Nárůst nových případů, hospitalizací i úmrtí v důsledku nákazy covid-19 zatím nejeví známky poklesu ani zpomalení,“ uvedla ve středu skupina expertů ve svém stanovisku. „Jedná se o vývoj, na který se bohužel příslušné odpovědné orgány nepřipravily a nepodnikly nezbytné kroky k tomu, aby jej zpomalily či zastavily. Opět neexistuje plán s podklady pro opatření, která by se měla zavádět, pokud se situace bude zhoršovat.“

Čtěte také

V boji s 5. vlnou pandemie MeSES doporučuje podpořit v maximální míře očkování včetně třetích dávek, dále zvýšit dostupnost a četnost testování a důsledně dodržovat nošení ochrany dýchacích cest ve všech uzavřených prostorách.

Testovat se musí ve školách i institucích

Podle členů MeSES je špatně, že vláda nechce pokračovat v testování ve školách po 15. listopadu. Počty nových případů nakažených v dětské populaci jsou podle demografky Dagmar Dzúrové nyní vyšší než v nejhorších obdobích předchozích vln epidemie, kdy se školy uzavíraly.

Epidemiolog Rastislav Maďar vysvětlil, že ve školách se „zintenzivňuje“ přenos a vir se zanáší do rodin. Odborníci proto mají obavy, aby s poklesem imunity u starších jedinců nedošlo k vysokému počtu hospitalizací a úmrtí v povánočním období.

Experti z mezioborové skupiny MeSES také požadují okamžité zahájení testování v institucích a pracovních kolektivech minimálně jednou týdně.

Finance mobilním týmům a podpora praktikům

Důležitá jsou podle Tachezy také podpůrná opatření. „Na místě je vytvoření více týmů koordinujících výjezdy mobilních očkovacích jednotek a jejich finanční podpora. Tak je možné doočkovat regiony, kde je obtížnější dosah vakcinace,“ konstatuje viroložka.

„Další věc je podpora praktických lékařů a jejich povzbuzování, aby byli aktivní vůči svým pacientům, vysvětlovali jim jednotlivé dezinformace a proč je vakcinace důležitá. Mluvili jsme i o očkovací kampani vůči mladší populaci naší republiky, která měla být a nebyla.“

Podaří se poslancům a poslankyním zvolit si ještě dnes vedení nové Sněmovny? Proč se ústečtí hygienici chystají požádat školy o spolupráci při trasování kontaktů nakažených? A co znamená vstup majitele fotbalové Sparty Daniela Křetínského do londýnského West Hamu? Poslechněte si celou Odpolední publicistiku.

Hosty Tomáše Pavlíčka byli:

  • Helena Válková (ANO), předsedkyně mandátového a imunitního výboru;
  • Ruth Tachezy, viroložka a členka skupin MeSES a iniciativy Sníh;
  • Miroslav Honz, ředitel Základní školy Chomutov a člen Rady Asociace ředitelů základních škol;
  • Luděk Mádl, sportovní šéfreportér serveru Seznam Zprávy.
autoři: Tomáš Pavlíček , and
Spustit audio