Hříšnici z Belmonda už byli potrestáni dost. Naší výhodou je týmová práce, popisuje nový trenér fotbalové reprezentace Hašek

Fotbalová asociace na začátku ledna zvolila nového trenéra české reprezentace. Jak se tým změní? Budou v něm za Česko hrát i hříšníci přistižení v nočním klubu před klíčovým zápasem? A proč se asociaci nepodařilo vybrat manažera? Tomáš Pancíř se ptal Ivana Haška, nového trenéra české mužské reprezentace. Z jakého důvodu kdysi fotbal opustil?

Když vás vedení Fotbalové asociace České republiky jmenovalo, zároveň také slibovalo, že vybere manažera národního týmu. Minulý týden se vedení výkonného výboru jednomyslně shodlo, že minimálně do léta se daná funkce neobsadí. Je to pro vás velká komplikace?

Nikdo mi neslíbil, že ho vyberou. Řeklo se mi, že se o tom bude jednat. Na začátku jsme byli na spolupráci domluveni s Pavlem Nedvědem, který si to ale na poslední chvíli rozmyslel, což nás trošičku zaskočilo.

Nemyslím si však, že by funkce nebyla obsazená a že nemůžeme pracovat tak, abychom se pak v případě neúspěchu vymlouvali na absenci generálního manažera, to ode mě určitě nečekejte. Pavel mi napsal zprávu s omluvou, od té doby jsem s ním ale ještě nemluvil. Domluvili jsme se, že až bude v Praze, samozřejmě se potkáme a promluvíme si.

Máte již jasno, koho budete chtít vidět na prvním srazu?

Máme hrubou kostru šestnácti až sedmnácti hráčů a představu, jak by to mělo vypadat. Pak se budeme bavit o hráčích, kteří jsou na hraně nominace. Na zbývající tři je pak například osm kandidátů. Koho vzít je lehké, koho nechat doma je pak těžší rozhodnutí, protože hráčů je jen dvacet a tři gólmani. Ohledně nových jmen, může být.  

Čtěte také

O víkendu jste se v Soluni viděl a mluvil jste i s jedním z hříšníků, tedy trojice fotbalistů, kteří při posledním srazu před klíčovým zápasem o postup na Euru navštívili noční klub Belmondo. Byli tam přistiženi a následně z reprezentace vyhozeni. To, že jste byl za Jakubem Brabcem, mnozí interpretují tak, že daným hráčům dáte šanci. Je to tak?

Nic takového jsem neřekl, ale je dobře, že se ptáte. Jsem rád, že jsem mluvil se všemi kluky, kteří si tím prošli a potrestali se dost sami i tím, co se okolo toho děje. Rozhodnutí veřejnosti samozřejmě brzy povím. Vím, jak to budu řešit, ale nerozhoduji o všem sám. Potřebujeme si na to sednout a říci definitivní slovo, o němž rozhoduje skupina celého realizačního týmu. Předseda svazu u konzultace bude také, ale nemyslím, že by až tak moc zasahoval a snažil se naše rozhodnutí změnit. O jejich pozvání ale samozřejmě uvažuji.

Češi jsou týmoví a velice zdatní v tom, jak rychle chápou taktické pokyny a podobně. V tom se na práci těším.

Říkáte, že si přejete, aby fanoušci cítili, že chcete vyhrát každý zápas a odevzdáte do toho vše. V čem byste si přál, aby to bylo vidět, ve větší bojovnosti? Anebo například i v tom, jak emotivní bude trenér?

V zápasech emoce samozřejmě také hrají důležitou roli, ale musíte je udržet na uzdě a umět s nimi pracovat. Důležité pro nás je, abychom byli tým a nehráli jako soubor jedenácti jednotlivců. Myslím, že v tom mají čeští hráči velké předpoklady. Jsou týmoví a velice zdatní v tom, jak rychle chápou taktické pokyny a podobně. V tom se na práci těším. Byl jsem ve světě v různých zemích a řekl bych, že Češi v tomto mají obrovskou výhodu.

Čtěte také

Jste rozhodnutý, že vydržíte až do konce, a to i z toho důvodu, že vaše poslední působení v českém fotbale jakožto předsedy fotbalové asociace před patnácti lety skončilo v zásadě v poločase, kdy jste v polovině funkčního období na valné hromadě oznámil svou rezignaci. Tehdy jste to moc nevysvětloval. Uvedl jste, že se vám podařilo český fotbal stabilizovat a vracíte se tam, kam patříte, tedy k trénování. Bylo to tehdy tak, že jste pochopil, že s českým fotbalem nedokážete hnout, jak byste si představoval?

V dané chvíli jsem cítil, že určitou podporu mám, avšak na druhou stranu jsem pociťoval, že jsem tam strčený tak, abych byl řekněme na oko a vše jede ve starých kolejích, což jsem dál nechtěl. Měl jsem možnost odejít do zahraničí a řekl jsem si, že uzavřu určitý cyklus. Už to ve mně vřelo nějaký čas, chtěl jsem odejít již po první valné hromadě. Byl jsem rozhodnutý, že v tom pokračovat nebudu, uzavřu jisté období a bude se věnovat práci, která mě naplňuje mnohem více.

Co všechno nový trenér za necelé dva měsíce ve funkci stihl? Kdo by mohl být novým manažerem české reprezentace? A proč se Ivan Hašek těší na řev v češtině? Poslechněte si celý rozhovor vedený Tomášem Pancířem.

autoři: Tomáš Pancíř , ula

Související