Hradec Králové si v derby s Pardubicemi zajistil účast ve čtvrtfinále. Růžička vyhrál produktivitu

5. březen 2023

Hokejisté Hradce Králové si postup do čtvrtfinále play-off zajistili v závěrečném 52. kole základní části vítězstvím 3:1 v derby proti Pardubicím. Produktivitu vyhrál třinecký útočník Martin Růžička s 23 góly a 29 asistencemi. Jeho týmový kolega Marko Daňo ovládl soutěž střelců, když zaznamenal 29 přesných zásahů. Kladno bude čekat na soupeře pro baráž o účast v extralize, pro České Budějovice sezona končí.

Hradecký klub před utkáním slavnostně přivítal čtveřici opor ze sezony 2013/2014 v čele s tehdejším kapitánem Jiřím Šimánkem. První ročník po přesunu extraligové licence z Českých Budějovic si připomněl i replikami dresů, v nichž nyní Mountfield nastoupil do derby. A po oboustranně opatrném začátku šel v 18. minutě do vedení díky přízemní střele obránce Filipa Pavlíka, která překvapila brankáře Willa u bližší tyče.

Tradičně aktivní hra v oslabení přinesla domácím zkraje druhé třetiny nejprve odměnu, ale poté i trest. Jejich náskok zvýšil v situaci tří proti čtyřem Zachar, jenž v samostatném úniku zvedl puk nad Willovo rameno. Hned v dalším střídání se však Hradečtí zapomněli vepředu, a když se v protiútoku do Sedlákovy nabídky parádně opřel Cienciala, Dynamo bylo znovu na kontakt.

Z územní převahy Mountfield další gól do sirény nevytěžil. V 45. minutě ale šťastně zvýšil díky Lalancettovi, od jehož zad se odrazila do branky Okuliarova střela.

Emoce rozvířila bitka mezi Smoleňákem a Adamem Musilem, který nakonec povalil hradeckého kapitána na led. O body už se však vítěz základní části příliš nepopral, a to ani v zesílené power play šesti proti čtyřem.

Třinecká produktivita

Útočník Martin Růžička z Třince vyhrál podruhé v kariéře kanadské bodování hokejové extraligy. V 52 zápasech si připsal 52 bodů za 23 branek a 29 asistencí. Na trůnu vystřídal Filipa Chlapíka, který loni v barvách Sparty nasbíral 70 bodů za 31 gólů a 39 přihrávek z 53 utkání. Sedmatřicetiletý Růžička navázal na triumf ze sezony 2012/2013.

Slovenský útočník Marko Daňo získal jako první cizinec v samostatné české extralize (od sezony 1993/1994) korunu pro krále střelců. Osmadvacetiletý odchovanec Trenčína nastřílel v 51 zápasech 29 branek. O čtyři góly předčil Michala Řepíka ze Sparty.

Na trůnu Daňo vystřídal Filipa Chlapíka, který v minulé sezoně dal v 53 zápasech za Spartu 31 branek a následně odešel do Ambri-Piotty.

Play off

V předkole play off se utkají Liberec s Plzní, mistrovský Třinec s Litvínovem, Kometa Brno s Mladou Boleslaví a Olomouc s Karlovými Vary. Série odstartují ve středu 8. března a hrají se na tři vítězné zápasy. Určí čtvrtfinálové soupeře pro vítěze základní části Pardubice, druhé Vítkovice, třetí Spartu a čtvrtý Hradec Králové.

Předkolo skončí nejdříve v sobotu 11. března a nejpozději v úterý 14. března. Čtvrtfinále, od kterého se hraje už na čtyři vítězství, odstartuje v pátek 17. března a vyvrcholí nejpozději ve čtvrtek 30. března.

Semifinále začne v neděli 2. dubna a o finalistech se rozhodne nejpozději v sobotu 15. dubna. Boj o titul odstartuje v úterý 18. dubna a nový šampion bude korunován nejdříve v neděli 23. dubna a nejpozději o týden později.

Poslední Kladno začne boj o záchranu v baráži proti vítězi první ligy v neděli 16. dubna. Rozhodnuto bude nejdříve v pátek 21. dubna či nejpozději týden nato.

Složení dvojic pro předkolo play-off

Kometa Brno - Mladá Boleslav

Liberec - Plzeň

Olomouc - Karlovy Vary

Třinec - Litvínov

První zápasy sérií se odehrají ve středu 8. března.

autoři: iROZHLAS.cz , rej
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.