Horolezec Petr Mašek s dcerou Monikou: Letošní Horofest je věnovaný lezení ve velkých stěnách

5. listopad 2014

Horolezec Petr Mašek byl v létě na K2 už počtvrté, připouští však, že na horu možná lezl naposledy. „Časy se změnili, lidé mi to kazili, už to není takové jako dříve,“ vysvětluje. Do studia Večerního Hosta Radiužurnálu zavítal spolu se svou dcerou Monikou Maškovou, která organizuje druhý ročník Horofestu v Mladé Boleslavi.

Výstup na K2 musel Petr Mašek 400 metrů pod vrcholem ukončit. „Uvědomil jsem si, že jsem na tom zle, hlídal jsem si omrzliny, ale měl jsem problém s nadmořskou výškou, začal jsem špatně vidět“ nastiňuje.

Čtěte také

Na horu K2 se vrátil po devíti letech, ale neskrývá své zklamání – překvapilo ho například, když v základním táboře v Pákistánu viděl budhistické modlitební praporky. „Rázem jsem pochopil, že tam jsou expedice, které organizují komerční výstupy na vrchol K2. Už to není vzájemná spolupráce part horolezců, kteří se tam sjeli,“ popisuje.

Letošní ročník Horofestu se jmenuje Velké stěny velkých hor. „Himálaje a osmitisícovky jsou oposlouchané, festival chceme věnovat technickému lezení, a to jak skalnímu, tak v ledech. Na výšku nebude kladen takový důraz jako na techniku a dovednost,“ přibližuje Monika Mašková.

Petr Mašek, který nakonec na vrchol nedolezl. Musel se otočit v 8300 metrech kvůli hrozící nemoci

Festival Horofest vznikl původně jako výstava fotografií, kterou Monika Mašková organizovala po zakončení studia. „Postupně se přidávaly přednášky, pouštěly se filmy, a vznikl festival,“ říká.

Co vše nabídne letošní ročník horolezeckého festivalu v Mladé Boleslavi? Jaké expedice plánuje Petr Mašek do budoucna? A co považuje za svůj největší úspěch? I to jste se mohli dozvědět ve Večerním Hostu Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autoři: vlk , prh
Spustit audio