Homeopatické léky, alternativní léčba

17. únor 2005
Vaše téma

Nemocní lidé stále častěji zkoušejí alternativní léčbu. Obracejí se na ní především ve chvíli, kdy mají pocit, že selhala léčba klasického lékaře. Jednou z alternativ je také homeopatie, které se dnes věnujeme v rubrice Vaše téma. Tentokrát budeme hovořit o homeopatických lécích. Co vlastně obsahuje homeopatický lék a z čeho se vyrábí? Je skutečně pravda, že je pouze přírodní?

Homeopatický lék je možné vyrobit prakticky ze všeho. Nikdy v něm ale není, podle homeopatky Hany Bartošové, příměs žádné chemické látky, všechno je tedy přírodní

Bartošová: Homeopatický lék můžete vyrobit úplně ze všeho, třeba z minerálních látek, zvířat, různých tekutin, rostlin. Chceme-li vyrobit lék z rostliny, tak jí jemně nasekáme, dáme do lihu na určitou dobu, vznikne matečná tinktura a z té se pak vyrábí.

Homeopatický lék má různé formy. Může být v kapkách, kuličkách i tabletách. Většina lidí se asi ptá, jestli může také uškodit?

Podle homeopatů uškodit nemůže a nemá také vedlejší účinky. Jak tvrdí někteří pacienti výhodou je, že si může každý člověk pomocí odborných příruček najít lék na svoji nemoc sám. Přesto by se měl každý raději obrátit na odborníka.

Bartošová: Pokud jej budete hodně často a dlouho brát, můžete vyvolat různé symptomy, jako je přechodné zhoršení stavu. Sice brzy zmizí, ale je to škoda a zbytečné. Lepší je konzultace s odborníkem.

Primářka radioterapeuticko-onkologického oddělení nemocnice v Motole Jana Prausová je odpůrkyní homeopatické léčby především proto, že je podle ní neúčinná. Tvrdí, že ublížit nemůže, když ale léčba nezabere, může se zhoršit stav pacienta.

Prausová: Dávat někomu lék, který není ověřen klinickou studií, pouze zkusmo, to v jednadvacátém století považuji za něco, co by se opravdu nemělo dít.

V České republice ještě není možné koupit všechny homeopatické léky bez receptu. Jak říká Hana Bartošová, jsme tak jediný stát, kde ještě lidé tuto možnost nemají. Řada homeopatických léků je také nedostatečná, sami homeopaté proto musí mít vlastní zásoby.

Bartošová: Naštěstí je jich už docela dost v lékárně bez receptu. Jsou k dostání jednosložkové i vícesložkové léky. Záleží na vašich znalostech, co všechno o nich víte.

autor: Hana Jurášková
Spustit audio

Více z pořadu