Heydrichova smrt stála pět tisíc životů. Nikdo se k ní nehlásil

Do Protektorátu Čechy a Morava seskočila během druhé světové války stovka parašutistů. Většinou měli plnit zpravodajské a sabotážní úkoly a domácímu odboji zprostředkovat spojení s exilovou vládou v Londýně. Operace Anthropoid měla výjimečné poslání. Parašutisté Jan Kubiš a Jozef Gabčík měli zlikvidovat Reinharda Heydricha, zastupujícího říšského protektora a vládce nad životy Čechů.

V minulém dílu našeho seriálu jsme navštívili Porchester Gate v Londýně – dům, v němž sídlila československá vojenská zpravodajská služba a kde byl naplánován atentát na zastupujícího říšského protektora.

Atentát na Heydricha je spojen hlavně se jmény Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše. Původní plán však počítal s dvojicí Gabčík – Karel Svoboda.

„Obecně se vědělo, že Gabčík s Kubišem vytvářejí nerozlučnou dvojici – že jsou přátelé, kteří se výborně doplňují. Byli připraveni spolu jít do jakékoliv akce. Roli do jisté míry sehrála náhoda. Karel Svoboda se totiž při doplňujícím výcviku zranil na hlavě. Následkem toho byl na vyžádání Jozefa Gabčíka nahrazen Janem Kubišem,“ popisuje historik Eduard Stehlík z Vojenského historického ústavu v Praze.

Kdo vydal rozkaz k atentátu, se neví

K rozkazu k atentátu se podle něj nikdo nikdy nepřihlásil. „Ani prezident Beneš, ani nikdo jiný,“ potvrzuje. „Plynulo to z toho, že cena za likvidaci Heydricha činila přibližně pět tisíc lidských životů. V našich novodobých dějinách podobně vysoké číslo neznáme.“

„Bylo jasné, že se tím nikdo nechtěl chlubit,“ dodává. „Z historických dokumentů však zjišťujeme, že atentát byl plánován jako pomsta za popravené příslušníky domácího odboje, kteří byli povražděni bezprostředně po nástupu Heydricha k moci.“

Logo

Reinhard Heydrich přijel do Prahy 27. září 1941. Následující den byl s vojenskými nacistickými poctami uvítán na Pražském hradě. Reportáž se uchovala v archívu Českého rozhlasu.

Na Pražském hradě se dnes, 28. září, koná slavnost, při které se zástupce pana říšského protektora, SS-Obergruppenführer generál Heydrich, ubytuje na Pražské hradě.

Atentát jako reakce na popravené příslušníky odboje

Hned následující den vyhlašuje zastupující říšský protektor stanné právo. Začíná heydrichiáda, brutální perzekuce českého národa.

„Ten samý den jsou popraveni dva důstojníci. Paradoxně jeden z nich, armádní generál Josef Bílý, je podle mého názoru klíčovou osobou. Dlouhá léta byl oblíbeným nadřízeným tehdy ještě mladého majora Františka Moravce.“

Toho Moravce, který za války šéfoval zpravodajské službě v Londýně. Pod něj spadali parašutisté. „V reakci na velkou popravu z 1. října 1941 Moravec rozhoduje o provedení atentátu. Seznamuje parašutisty s jejich úkolem a společně s britskou stranou připravuje jejich výcvik,“ říká historik.

Výcvik parašutistů se odehrával na výcvikových základnách v Británii. Mimo jiné na několika místech severozápadně od Londýna, nedaleko sídla exilové vlády a prezidenta Beneše. Podíváme se tam v dalším dílu našeho seriálu k 70. výročí heydrichiády.

autor: jas
Spustit audio