Helena Voldánová: Na pátrání po předcích se člověk musí připravit

Genealogii přirovnává k napínavé detektivce, často pátrá po předcích na území Česka, probírá se matrikami a poměrně často narazí na zajímavé osudy. Hostem Radiožurnálu byla v pátek genealožka Helena Voldánová, se kterou si povídala moderátorka Lucie Výborná.

Zatímco matriční záznamy v minulosti podávaly informace o povolání otce, kmotrech nebo bydlišti, dnešní zápisy jsou velmi stručné. „Strohý záznam v matrice nám toho bohužel příliš neukáže,“ uznává v úvodu rozhovoru Helena Voldánová.

Lahůdkou pro genealogy jsou podle ní například údaje v berounské matrice. „Pan farář do ní zapisoval, jací lidé byli, jak se starali o svou rodinu a co dobrého pro město udělali,“ popisuje. „Jde o překvapivé zápisy třeba z roku 1860, což je unikátní,“ dodává.

Helena Voldánová radí, aby se člověk na pátrání nejprve připravil psychicky. „Lidé bývají zklamaní,“ vysvětluje a jako příklad uvádí muže, který se dozvěděl, že mezi jeho předky nebyl francouzský voják, jak se v rodině po generace tradovalo. „Nakonec byl rád, že má 400 let dlouhé kořeny v Česku,“ zmiňuje a zároveň připomíná, že i objevení nějaké neobvyklé informace může být pozitivní. „Je dobré poznat i to špatné a srovnat se s tím,“ domnívá se.

Jak tedy začít s pátráním po předcích? „Začínáme od toho, co máme doma v šuplíku, tedy od rodných, úmrtních nebo oddacích listů. Musíme také vědět, jakého vyznání byli naši předci, protože podle něj se vedly jednotlivé matriční knihy,“ radí.

Genealožka Helena Voldánová ve studiu Radiožurnálu

Čím se mezi sebou baví genealogové? Co je na této vědě nejzajímavější? A jak se člověk může stát amatérským genealogem? Také nad těmito otázkami se zamyslela Helena Voldánová.

Záznam celého rozhovoru s Helenou Voldánovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio