Helena Štáchová

16. červenec 2008

Ve středu zavítala do studia Radiožurnálu ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová. S moderátorkou Danielou Karafiátovou si povídala o tom, zda se čeští diváci dočkají celovečerního filmu s celosvětově známými postavičkami v hlavních rolích nebo o tom, jestli i loutky mají své prázdniny.Ve čtvrtek 17. července bude hostem tajemník Českého svazu včelařů Miroslav Peroutka.

Jak moc jsou aktuální prázdniny u loutek? "Loutky si také musejí odpočinout. Především za ten rok, kdy se trochu omlátily v tom jevištním životě, tak se musí trochu opravovat, natírat a tak dále. Kromě toho naše loutky stěhujeme do dílen, protože nás čeká krásná věc, ale která nese s sebou spoustu starostí. Divadlo se bude rekonstruovat a nejméně rok bude uzavřeno," uvedla Helena Štáchová.

Se Spejblem a Hurvínkem se měl natáčet celovečerní film. Jak je tato otázka v současné době aktuální? "Měli jsme napsaný scénář a měli jsme sponzory. Film Hurvínek a legendy staré Prahy byl de facto připraven. Do toho ale přišly nechutné soudní tahanice a nikdo se pochopitelně nepustil do tak velké finanční zátěže, když nebyla všechna práva soudně vyjasněna, takže to spadlo pod stůl. A sponzoři, kteří by se na tom podíleli, mají dneska jiné zájmy nebo už neexistují. Ale byli jsme osloveni s možností natočit celovečerní film, pracujeme na tom, diskutujeme, hledáme nejlepší formu. Je to zatím ve vývoji, takž bych o tom nerad mluvila," řekla Helena Štáchová.

Divadlo Spejbla a Hurvínka nehraje pouze dětem, i když si to většina lidí myslí. "Ano, skutečně o tom málokdo ví. Hrajeme dětská představení a pak večerní. Jsou to specifická představení s vlastní poetikou, vlastní dramaturgickou řadou. Fakt je, že v zahraničí nás chtějí hlavně na ta večerní představení. Mermo mocí do nich cpu dětská představení.... Překvapuje je, že se loutkové postavy mohou v nějaké satiře nebo v nějaké humorné formě vyslovovat k našemu životu, politice, ke vztahům," dodala Helena Štáchová.

autor: vij
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.