HandyCamping o kožních nemocech

15. červen 2006
HandyCamping

Do HandyCampingu o kožních chorobách přišel zástupce primáře dermatovenerologického oddělení Fakultní nemocnice v Motole Antonín Nechvátal. Seznámil nás s nebezpečím spálení kůže při nadměrném působení slunce, poradil nám, co dělat po bodnutí hmyzem a jaká další onemocnění nás mohou potkat především během letní sezóny.

Sluneční záření je prospěšné pouze ve velmi nízké dávce. Po opakovaném spálení kůže významně stoupá riziko pigmentových a jiných kožních nádorů. Ty se dělí do dvou základních skupin: bazocelulární a spinocelulární karcinomy. Nejčastější je bazocelulární nádor, postihuje většinou starší osoby. Projevuje se jako červená skvrna nebo červený pupínek, nezakládá metastázy a neohrožuje člověka na životě. Místně může být zhoubný, ale po jeho odstranění je prognóza velmi dobrá. Spinocelulární nádor je zhoubný, šíří se i do mízních uzlin a je tedy nebezpečnější.

Ochrana před slunečním zářením je nezbytná. Měli bychom používat krémy s vyšším ochranným faktorem, nosit pokrývku hlavy, chránit kůži oděvem, neopalovat se v odpoledních hodinách a pít dostatečné množství tekutin.

Včelí nebo vosí bodnutí nemusí být nebezpečné, pokud není žihadlo infikované. Jeho odstranění je však nutné, protože by mohlo působit jako cizí těleso vyvolávající zánět. V místě bodnutí vznikají oteklé plochy a zanícení, které svědí, ale po několika dnech zmizí. Infikované žihadlo může u člověka vyvolat kožní alergii, vysokou teplotu, bolesti kloubů, nebo astmatický záchvat. V tomto případě je potřeba vyhledat lékaře.

V letním období se také rychleji šíří bakteriální infekce. Lidé často podceňují toto nebezpečí například při koupání ve vodě, kde se vyskytují sinice. Jejich toxiny mohou vyvolávat podráždění pokožky nebo přímo její zánět, kdy se tvoří puchýřky. Následky závažnějšího postižení mohou být průjmy, postižení nervového systému, křeče a jiné projevy. Nejohroženější skupinou jsou děti, starší nebo nemocní lidé.

Dotazy, náměty a informace o vašich akcích můžete posílat na adresu:
HandyCamping, ČRo 1 - Radiožurnál, Vinohradská 12, 120 99 Praha.
Nebo na e-mail: hc@rozhlas.cz.

autoři: marci , jon , ram
Spustit audio