Hana Maciuchová

4. září 2008

V pátek byla hostem Dopoledního Radiožurnálu herečka Hana Maciuchová. Podle čeho si vybírá scénáře a jak ji ovlivňují postavy, které ztvárňuje? Jak by se sama zachovala v kůži Milady Blažejové z legendárního seriálu Nemocnice na kraji města? Také na to se moderátorka Lucie Výborná ptala Hany Maciuchové. V sobotu bude hostem herec Michal Novotný.

Přední herečka Vinohradského divadla ztvárnila v posledních letech mnoho výrazných rolí, mezi nimi byly i osoby s velmi zvláštními osudy. "Hrála jste někdy postavu, která vás ovlivnila natolik, že jste začala jinak přemýšlet?" ptala se moderátorka. "Každá postava vás donutí jinak přemýšlet. Každá figura mě naviguje svým temporytmem, svými potřebami," řekla Hana Maciuchová.

Oblíbená herečka, představitelka mnoha nezapomenutelných divadelních i seriálových rolí a držitelka několika televizních cen "TýTý" vyprávěla posluchačům Radiožurnálu nejen o svých současných rolích, ale i o spolupráci s významnými umělci, jakým byl například její druh Jiří Adamíra. "Měli jsme štěstí, že ohledně naší herecké práce nebylo mezi námi žádné jablko sváru," uvedla Maciuchová.

Z poslední doby zmínila herečka příjemnou spolupráci s profesorem hudby Eduardem Klezlou, se kterým zkoušela muzikál Na konci duhy. "Mučil vás při nácviku této role?" zajímalo Lucii Výbornou. "Eduard Klezla je laskavý a úžasný. Kdybych se znovu narodila, chtěla bych, aby byl mým profesorem hudby. Učila bych se zpívat od rána do večera a byla bych muzikálová herečka, protože mám strašně ráda tanec a hudbu."

Jednou z nejznámějších minulých i současných hereččiných rolí je její part v seriálu Nemocnice na kraji města. Jak by se Hana Maciuchová zachovala na místě Milady Blažejové? Vrátila by s k primáři Blažejovi? "Mě by to nelákalo, ale říkám to jenom já." Přestože se scénáristka Lucie Konášová při psaní nových dílů zajímala o to, co si Hana Maciuchová o své postavě myslí, byla to jen dílčí inspirace.

Záznam rozhovoru s Hanou Maciuchovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio