František Janouch

8. říjen 2008

Čtvrtečním Hostem Radiožurnálu byl jaderný fyzik, publicista a zakladatel Nadace Charty 77 František Janouch, který musel na začátku 70. let z politických důvodů odejít do zahraničí. Jak vzpomíná na léta v emigraci, co si myslí o současném dění ve vlasti a jak se jako odborník dívá na budoucnost jaderné energetiky? V pátek 10. října bude hostem Jan Stejskal z České tiskové kanceláře.

František Janouch podle svých slov neemigroval, ale byl vyemigrován. Po roce stráveném hostováním na Královské akademii věd ve Stockholmu, byl zbaven občanství a ve Švédsku již zůstal. "Jak těžké byly začátky?" ptala se moderátorka Lucie Výborná. "Já jsem měl všude otevřenou cestu díky profesuře na tamější akademii, což je instituce nesmírně vážená. Takže když mě za rok zbavili občanství, tak šlo všechno jako po másle. Obratem jsem dostal azyl i švédské občanství," odpověděl František Janouch.

Nové prostředí hůře snášela dcera Františka Janoucha Kateřina, která o svých zážitcích po letech napsala knihu Ukradené dětství. Dnes je renomovanou švédskou spisovatelkou a její kniha Jak jsem přišel na svět byla přeložena do mnoha jazyků.

Kromě Nadace Charta 77, která ze Švédska finančně podporovala tuzemské disidenty, stál František Janouch u zrodu několika tuzemských dobročinných aktivit. Zorganizoval například největší novodobou lidovou sbírku - Konto Míša. Výtěžek byl věnován na léčbu slovenského chlapce a na nákup speciálního gama nože, který se používá při operaci mozku. V současnosti pořádá Nadace Charta 77 dobročinné aukce, kde se draží darovaná umělecká díla.

Profesor Janouch je zastáncem jaderné energie, a tak je překvapivé, když tvrdí, že myslí zeleně. Jaderná energie je podle něj zelenou energii, protože neprodukuje kysličník uhličitý, a tím nezvyšuje nebezpečí přehřátí planety. Ožehavý problém jaderného odpadu se dle slov Františka Janoucha vyřeší, až budou reaktory další generace schopny tento odpad spálit, snížit délku trvání toxicity a zredukovat její objem. O tuzemských zdrojích energie František Janouch říká: "Východiskem bude kombinace nejrůznějších zdrojů a technologii. Jádro bude v tomto energetickém mixu hrát důležitou úlohu, to si dnes uvědomují skoro všichni."

Záznam rozhovoru s Františkem Janouchem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio