Francouzský pilot formule 1 Jules Bianchi zemřel na následky loňské nehody

18. červenec 2015

Pilot formule 1 Jules Bianchi zemřel na následky loňské nehody ve Velké ceně Japonska. Pětadvacetiletý Francouz havaroval na okruhu v Suzuce a utrpěl při tom těžká zranění hlavy.

Bianchimu se stal osudným 5. říjen. Během závodu ztratil v dešti kontrolu nad vozem a narazil do jeřábu, který odstraňoval monopost Adriana Sutila, ten havaroval o kolo dříve.

Mladý Francouz v Japonsku podstoupil operaci hlavy a v listopadu byl převezen do nemocnice ve francouzském Nice. Sám několik měsíců dýchal, orgány nepotřebovaly podpůrné přístroje, ale vědomí prý až do smrti nenabyl.

„Jules bojoval do poslední chvíle, tak jako to dělal vždy, ale bitva dnes skončila. Naše bolest je nezměrná a nepopsatelná,“ uvedla Bianchiho rodina v prohlášení na Twitteru.

Za dvě sezony v seriálu mistrovství světa nastoupil Bianchi k 34 závodům Grand Prix. Nejlepší výsledek si vyjel v loňské Velké ceně Monaka, kdy bodoval devátým místem.

Poslední obětí prestižní formulové série byl až do smrti Francouze Ayrton Senna. Legendární brazilský závodník nepřežil havárii v Imole v roce 1994.

Od té doby jsou jezdci mnohem lépe chráněni. Přesto ale Jules Bianchi, jezdec stáj Marussia, který do formule 1 vstoupil v roce 2011 jako testovací pilot Ferrari, nehodu nepřežil.

autoři: ppe , mau
Spustit audio