Francii ovládlo ragby. Řezník Didier proměnil svůj obchod v ragbyový chrám

Ragbyové mistrovství světa ve Francii se přehouplo do druhé půle a před hráči jsou tři poslední soutěžní týdny. Některé celky slaví úspěchy, jako třeba domácí Francie, která na úvod šampionátu porazila zkušený tým z Nového Zélandu. Jiným týmům – jako třeba Austrálii – se příliš nedařilo. Šampionát si ale za všech okolností užívají fanoušci ragby. Francouzský řezník Didier sleduje zápasy na svém počítači při krájení masa a obsluhování zákazníků.

Didier má řeznictví na okraji Paříže v oblasti Boulogne. Že je to zároveň ragbyový chrám, poznáte na první pohled. Na dveřích jsou teď během ragbyového mistrovství světa plakáty i fotografie majitele krámku v ragbyovém dresu.

K ragby pojí Didiera silné pouto, jak dokládá i fotografie na dveřích jeho řeznictví

Showman

Didier si píská a obsluhuje zákazníky. Na kyblíku má počítač a na něm puštěný ragbyový zápas. „Dívám se na ragby, obsluhuji zákazníky a do toho krájím maso, šunku nebo klobásy. Musím si dávat setsakramentský pozor, abych si neuřízl prsty,“ směje se.

Didier je bodrý, podsaditý padesátník. Když si k němu jdete pro maso, tak musíte počítat aspoň s 20 minutami. Nějaký čas totiž obvykle strávíte ve frontě a další minuty pak trvá Didierovo „představení“ Zeptá se vás, jak budete maso připravovat, jak ho chcete nakrájet, a během toho stihnete probrat současnou politiku i dění ve čtvrti.

„Chodím sem už dvanáct let. Hlavně za dobrými a chutnými výrobky, ale taky za tou atmosférou. Vždycky, když sem přijdete, tak to máte i s divadýlkem. A když se hraje ragby, tak vám dá i tip na sázku. Na sázení ale není zrovna dobrý.,“ usmívá se zákaznice Sophie.

Lepší než Angličani

Řeznictví je ragbyovým chrámem i mimo mistrovství světa. Na regálech jsou desítky různě velkých ragbyových míčů a přímo v obchodě je vyvěšený ragbyový dres s Didierovým datem narození.

S výsledky francouzského družstva na šampionátu je zatím Didier velmi spokojený: „Máme ucelený, profesionální tým, který hraje opravdu dobře. V celosvětovém žebříčku nám patří 3. místo. Jsme daleko před Angličany, kteří bývali velmi dobří. Teď je sice zraněný Antoine, ale máme i jiné dobré hráče.“

Čtěte také

Didier mluví o kapitánovi francouzského týmu Antoinovi Dupontovi, který se vážně zranil v zápase proti Namibii. „Je to skutečně mistr, jeden z pilířů celého týmu. Zvolili ho ostatně nejlepším hráčem světa,“ poznamenává francouzský řezník.

Láska na celý život

Didier sponzoruje místní ragbyový klub, pracuje hlavně s mládeží a věří, že by současný šampionát mohl k ragby přitáhnout více lidí.

„Ragby je dnes mezi deseti nejvyhledávanějšími sporty ve Francii, ale rozhodně ten žebříček nevede. Daleko oblíbenější je fotbal, judo, basketbal, házená nebo třeba plavání,“ vyjmenovává.

Že je Didierovo řeznictví zároveň ragbyový chrám, poznáte na první pohled

K ragby pojí Didiera silné pouto. Oválný míč vzal poprvé do ruky už jako malý kluk. „Jako žák jsem prý byl nesnesitelný, takže mě otec v osmi letech dal do internátní školy. Hrál se tam fotbal i ragby,“ ohlíží se do minulosti.

„Nejdřív jsem začal s fotbalem, moc mi to ale nešlo. Navíc když mi někdo chtěl vzít míč, tak jsem na něj hned vystartoval. Potom mi řekli, že fotbal není pro mě a že bych měl hrát raději ragby.“

Francie na to má

Ve 14 letech Didier začal s řeznictvím a ragby musel odsunout na druhou kolej. Nikdy se o něj ale nepřestal zajímat.

Francouzský řezník Didier sleduje zápasy na svém počítači při krájení masa a obsluhování zákazníků

Zákazníkům slíbil, že když Francie zvítězí, tak do obchodu koupí repliku vítězného poháru. „Zatím jsem si nechal od kamaráda na 3D tiskárně vytisknout repliku poháru a dal jsem ho támhle do výlohy. Nechal jsem na něj napsat Řeznictví Didier,“ ukazuje.

Didier to ale s pohárem nebude mít tak snadné. Proti jeho umístění v řeznictví protestuje jeho manželka, která si stěžuje na to, že trofej měří 40 centimetrů a že ragbyové artefakty v obchodě zabírají už dost místa.

autoři: Martin Balucha , and
Spustit audio

Související