Francie je jedním z adeptů na medaili. V zápase nás limitovaly hlavně ztráty, myslí si reprezentant

29. červenec 2021

Čeští basketbalisté ve středu odehráli druhý zápas na olympijských hrách. S Francií ale slibně rozehrané utkání prohráli 77:97. „Musím říct, že Francie poskládala fenomenální tým. Mají na všech pozicích top hráče. Kluci do toho šli naplno a nemají se za co stydět,“ míní basketbalový reprezentant, který do Tokia nejel kvůli zranění, Martin Kříž.

„Hodně nás limitovaly ztráty a udělali jsme pár zbytečných chyb, ze kterých pramenily protiútoky, kdy šel hráč sám na koš. Body ze ztrát nás stály výsledek,“ říká v Olympijském speciálu na Radiožurnálu Sport Martin Kříž.

Čtěte také

Český tým předvedl týmový výkon, ve kterém zářil pivot Jan Veselý – nastřílel 19 bodů a přidal i 5 doskoků a 3 asistence. „Všichni kluci do toho dali maximum. Ondra Balvín hrál taky výborně. Nejvíc se mi líbilo, že kluci drželi při sobě a pomáhali si,“ tvrdí reprezentant Luboš Kovář, který nastupuje za tým Nymburka.

Další zápas čeká basketbalisty už v sobotu proti favoritům na medaili ze Spojených států. Těm se ale úvodní zápas her nevydařil a s Francií stejně jako Češi prohráli. „Je strašně těžké skloubit to, když vám přijede 12 top hráčů z NBA. Jejich nevýhodou je i to, že nemají v průběhu roku kvalifikační okna jako my. Hrají celý rok NBA a potom se sejdou až před olympiádou,“ vysvětluje Kříž.

Jezdí basketbalisté na kole? Jak se vybírají hráči do reprezentace? A proč ERA Basketball Nymburk dominuje české basketbalové lize? Poslechněte si celý rozhovor! 

Poslouchejte olympijské hry na Radiožurnálu Sport živě

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.