Fotbalový stadion v Drnovicích má nového majitele, stál 6,2 milionu

17. březen 2016

Fotbalový areál v Drnovících má nového majitele. Chátrající vesnický stadion, na kterém se hrála nejen nejvyšší domácí soutěž, ale zahrála si na něm i fotbalová reprezentace, přiklepl licitátor novému majiteli za 6 miliónů a 200 tisíc korun.

Do dražby stadionu se zapojily tři subjekty. Prvním byla obec Drnovice, která ale měla určeno, že může dát maximálně 3,5 milionu, což nestačilo. Následoval souboj mezi dvěma subjekty, který se zastavil na 6 milionech a dvou stech tisících korun.

Muž, který dražbu vyhrál, prozradil, že je zástupcem společnosti Mengas, která byla založena teprve toto úterý a má sídlo v Brně. Prozradil, že stadion má zůstat sportovištěm, víc prozradit nechtěl. Podrobnější informace nesdělil ani zastupitelům obce.

„Akciová společnost FK Drnovice v roce 2002 spadla do konkurzu a správkyně konkurzní podstaty teprve se po této době rozhodla majetek zpeněžit. Byly tam ještě nějaké spory. Zvolila k tomu veřejnou dražby, což je nejtransparentnější způsob zpeněžení,“ vysvětluje licitátor Josef Machů, který měl dražbu na starosti.

Odhadní cena stadionu je skoro dvojnásobně vyšší než ta vyvolávací. Ta byla stanovená na 3 miliony korun. „Nízkou cenu jsme zvolili záměrně. Domnívám se, že když je tak nízká, naláká to případné zájemce a poté dojde licitací k navýšení ceny,“ odhadoval ještě před dražbou Josef Machů.

Dražby si lidé nejčastěji spojují s uměleckými předměty nebo třeba s byty. Fotbalový stadion se ale na Jižní Moravě nedraží poprvé. „Už v minulosti jsme dražili fotbalový stadion v Brně v roce 2001 a stadion ve Slušovicích v roce 2002,“ vzpomíná Josef Machů, podle kterého jde o standardní dražbu.

Na stadionu se hrály i evropské poháry

Drnovický fotbal vytáhl podnikatel Jan Gottwald. Ten pro klub v jihomoravské vesnici se dvěma tisícovkami obyvatel dokázal získat tolik prostředků a nakoupit takové hráče, že tým šel z první B třídy až do první ligy, do ní postoupil v roce 1993. Účinkoval v ní s dvouletou přestávkou do léta 2005.

V kádru se vystřídali třeba reprezentanti Edvard Lasota, Luboš Kubík a Miroslav Kadlec, gólman Ladislav Maier nebo dvojnásobný nejlepší ligový střelec Radek Drulák.

Drnovice nejvýš dosáhli v lize na třetí příčku a díky tomu si na podzim 2000 zahráli Pohár UEFA, střetli se s bundesligovým Mnichovem 1860.

Dvakrát se na místním stadionu představila v přátelských duelech česká reprezentace. To proto, že stadion díky rekonstrukci a dostavbě tribun za 160 miliónů korun splňoval potřebná kritéria, vešlo se na něj osm tisíc diváků.

V roce 2005 Drnovice spadli z ligy a hned po další sezoně klub zkrachoval a zmizel z fotbalové mapy. Dnes v Drnovicích existuje klub s názvem FKD, který hraje přebor vyškovského okresu.

V Drnovicích už je to dnes jiná podívaná
autoři: fiš , jch , vman
Spustit audio