Fotbalisté v estonské vesnici mají spoluhráče. O vysoký dub uprostřed hřiště si mohou přihrávat

Když se půjdete podívat na fotbal do estonské vesnice Orisaarre, budete asi spíš než fotbalisty sledovat mohutný stopadesátiletý dub. Ostatně, nebudete mít moc na vybranou. Strom roste přímo uprostřed hřiště, takže brankáři na sebe navzájem vůbec nevidí.

Má to ale i své výhody. Hráči si v parných dnech můžou odpočinout ve stínu košaté koruny rovnou při zápase. Dnes mají u jeho paty děti z místní školy naházené lahve s vodou, aby jim pití na slunci nezteplalo.

Čtěte také

„Původně bylo vedle dubu malé hřiště. V roce 1951 se ale místní rozhodli sportoviště zvětšit a dub se ocitl v jeho středu. Strom chtěli pokácet traktorem, ale měl tak silné kořeny, že se jim několikrát přetrhala lana, která kolem něj uvázali,“ vysvětluje servírka Taimy, jak ke kuriózní situaci došlo.


V roce 2015 estonská arboristická komora navrhla tento jedinečný dub do soutěže Evropský strom roku. S 60 tisíci hlasy suverénně vyhrál.

Z okna bývalé požární stanice přestavěné na kavárnu sleduju chumel dětí, které skotačí na hřišti, fandí a závodí. Jejich učitelka Piret mi vysvětlila, že se Orrissarští rozhodli letitý strom neporazit.

Chtěli mít ve své vesnici něco speciálního, což strom uprostřed hřiště rozhodně je. Místní fotbalisté si na netradiční překážku museli zvyknout a nakonec zjistili, že to nemusí být tak špatné.

„Strom může být dalším hráčem na hřišti, hráči si o něj mohou beztrestně přihrávat,“ říká Piret, která mi vyprávěla i příhody, kdy dub hráčům ve hře pomohl.

strom na fotbalovém hřišti v Orisaarre

Nikdy prý nezapomene na jeden turnaj, kdy se strom stal nejlepším hráčem zápasu. Podařilo se mu totiž dát gól. „Hrály ženy a nějak se stalo, že běžely kolem stromu a balón se odrazil rovnou do sítě,“ vzpomíná.

Hlavní estonská fotbalová liga se ale v Orissare přece jen nehraje. Donedávna ale hřiště využíval fotbalový klub z hlavního ostrovního města Kurossare. Teď tam ale podle Piret postavili nový, moderní stadion a orissarské sportoviště slouží spíš místním než profesionálním hráčům.

Spustit audio