Finanční úřady zavádí od nového roku platební terminály. Uhradit bezhotovostně půjde ale jen správní poplatky

4. prosinec 2018

Stává se, že si na úřadě potřebujete něco vyřídit, za službu musíte zaplatit, ale nemáte s sebou hotovost a příslušný úřad terminály nemá? To se má brzy změnit. Bezhotovostní platby má spustit třeba Celní správa a od nového roku zaplatíte bez bankovek i na finančních úřadech.

V Praze 1 a Českých Budějovicích se terminály testují od listopadu. Finanční správa zatím nemá vyhodnocené, jaký byl o bezhotovostní platby zájem. Podle Jana Ronovského, ředitele Sekce rozvoje a podpory řízení, je pro ně zpětná vazba důležitá, aby mohli poznatky zavést do ostrého provozu.

Češi používají platební karty rádi, loni jimi provedli asi 800 milionů transakcí. Proč zavádí Finanční správa platby kartou až teď? „My jsme v první řadě museli počkat, až tento způsob placení daní bude umožněn zákonem. To se stalo prvního července 2017.“

Čtěte takéDva roky EET: 160 113 kontrol, 28 uzavřených provozoven, 12 950 pokut za 128,3 milionu

Kartou mohou lidé platit v pilotním provozu pouze správní poplatky – když si na finančním úřadě vyřizují třeba podání žádosti, které je zpoplatněno, vyřídí záležitost ihned na místě.

Proč se nerozhodla Finanční správa takto umožnit platit také daně? „Pokud bychom spustili naráz možnost zaplatit platebními kartami všechny daně, tak by ty náklady byly obrovské, v řádu stamilionů, možná miliard korun,“ vysvětluje Jan Ronovský. Podle něj prý Finanční správa chce jednat s dodavateli služby o přijatelnějším cenovém modelu.

autoři: Jiří Chum , kpk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.