Filipínské divy světa

Rizal Avenue, hlavní dopravní tepna města Puerto Princesa, správního centra odlehlého filipínského ostrova Palawan dnes stojí. Jinak všudypřítomné tříkolky a speciálně upravené džípy, pro Filipíny tak charakteristické prostředky veřejné dopravy, si musí hledat jinou cestu skrz centrum města. Dnes ustupují mnohem důležitější události.

Hlavní místní přírodní pozoruhodnost, Podzemní řeka, byla v celonárodním hlasování vybrána, aby reprezentovala Filipíny v anketě o sedm nových přírodních divů světa a v centru města se koná oslava spolu s průvodem. Každá místní instituce vyslala své zástupce, aby vyjádřili hrdost nad tímto jedinečným úspěchem. Uniformovaní členové ochranky s puškami, postávající před každým obchodem, polevili na ostražitosti a pozorují v průvodu vozy s ošerpovanými královnami krásy a skupiny mažoretek doprovázené studentskými kapelami.

Že jste o anketě o 7 přírodních divů světa (New 7 Wonders of Nature) ještě neslyšeli? Česká republika je zastoupena Pravčickou branou, které se však mnoho podpory hlasujících nedostává. Zato na Filipínách je kampaň na podporu reprezentanta v soutěži všudypřítomná. Každý, kdo dokáže, že hlasoval, má vstup k podzemní řece zdarma. Není divu, že tato atrakce je v celosvětovém hlasování na prvním místě ve své kategorii.

Očekávání jsou tak vysoká, že je samotná návštěva Podzemní řeky snad ani nemůže splnit. Průvodce nás na malé, ručně poháněné loďce veze do ústí řeky ve vápencové skále obklopené džunglí a pak po řece ještě zhruba kilometr do hlubin krasové jeskyně, ačkoliv celková délka řeky je přes osm kilometrů. Krasové útvary a všudypřítomní netopýři zaujmou, ale divem světa nejsou. Rakouský turista ve středních letech je očividně zklamán. Alespoň malou náplastí je pro něj zpáteční cesta divokou džunglí mezi varany a opicemi. Hlasitá skupina korejsky hovořící mládeže ho však opět znechutí. Rakušan záhy mizí na zarostlé a neudržované stezce a po hodině se konečně vynoří z džungle s úsměvem a spokojen.

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané v druhém kole soutěže můžete hodnotit v květnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodině.

autor: posluchač
Spustit audio