Fero Fenič

25. březen 2009

Den před zahájením Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofestu navštívil Radiožurnál jeho zakladatel a ředitel Fero Fenič, aby přiblížil novinky 16. ročníku festivalu. "V minulém roce předsedal občanské porotě pan Kaplický, letos mí kolegové velmi stáli o to, abychom jmenovali výtvarníka Davida Černého. Je to člověk, kterého respektuji a myslím, že tuhle funkci dobře zvládne," uvedl v rozhovoru Fero Fenič. Ve čtvrtek 26. března bude hostem musherka Jana Henychová.

Febiofest letos uvede neuvěřitelných 214 filmů. Kvalita na úkor kvantity ale podle Fera Feniče díky profesionálnímu programovému vedení Štefana Uhríka a Hany Cielové oslabena není. "Spoléhám na to, že jejich vkus a výběr si svého adresáta najde a podle návštěvnosti se ukazuje, že tomu tak je. Pojmenovat, který film je dobrý, je těžké, protože filmy jsou různé, tak jak jsou různí jejich diváci. Každého něco jiného dojímá a pobaví. Náš festival nabízí takovou všehochuť z různých světových zemí a kinematografií. Hodně festivalových filmů normálně v Čechách neuvidíte."

Již druhým rokem bude cenu udělovat občanská porota složená ze zástupců různých věkových kategorií, měst i sociálních skupin. Ta rozhodne o vítězi soutěže prvních a druhých děl evropských tvůrců, která byla zavedena minulý rok. "Zdálo se nám, že festival potřebuje dobít novou energií a soutěž vždycky takovou energii dodává. A protože může dojít k rovnosti hlasů, má porota čestného předsedu, který v takovém případě rozhodne. Hledáme vždycky nějakou respektovanou osobnost, která má v sobě prvek rebelství, protože to nejlépe odpovídá našemu festivalu," vysvětluje Fero Fenič motivaci k volbě letošního předsedy, kterým je David Černý.

"Přehlídek a festivalů je v současné době docela dost. Neztrácejí tím ceny z festivalů na hodnotě?" ptala se Fera Feniče moderátorka Lucie Výborná. "Samozřejmě hodnota festivalových cen je relativní a to i u prestižních soutěžních festivalů. Já si myslím, že to má spíše takový morální účinek. Chceme lidem, kteří na Febiofestu získali ocenění, zdůraznit, že jsme si jejich práce všimli a že si jí vážíme."

Fero Fenič mluvil nejen o festivalu, ale i o svém dalším projektu - digitální celoplošné televizi Febio TV, jejíž spuštění zkomplikovalo soudní zablokování licence i současná ekonomická krize. Fero Fenič věří, že Febio TV začne vysílat nejpozději do roku 2012 i že se mu podaří udržet kvalitu programu. "Šel jsem do toho s tím, že jsem věřil, že lze dělat jinou televizi - komerční, ale přitom ne hloupou. Televizi pro lidi, kteří jsou unaveni z toho, co nabízejí současné stanice. A věřím, že bychom to mohli dokázat."

Proč je podle Fera Feniče Česká televize mrtvou institucí? Chystá se ještě někdy věnovat natáčení vlastních filmů a dokumentů? A odkud pramení jeho touha po cestování? Odpovědi Fera Feniče naleznete v Rádiu na přání.

Záznam rozhovoru s Fero Feničem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio