Fedor Gál

2. listopad 2009

Patřil k hlavním protagonistům sametové revoluce na Slovensku. Vyhrál volby, ale ve vládě nakonec neusedl. Politiku opustil, spoluzakládal televizi Nova, vydával knihy a v současné době točí filmy. To všechno už má na kontě Fedor Gál. Sociolog a bývalý slovenský politik na dobu před dvaceti lety vzpomíná se slovy: "Pro mě 17. listopad představuje jednu z nejvýznamnějších událostí novodobých slovenským, potažmo československých, dějin." V úterý 3. listopadu bude hostem odborník na vesmír Antonín Vítek.

S tím, jak se 20. výročí sametové revoluce blíží, se zájem novinářů i veřejnosti stále výrazněji upírá k jejím představitelům - k těm, bez nichž by k pádu komunistického režimu došlo daleko později.

Jedním z nich je právě Fedor Gál. Pamatujete si, co jste dělal v listopadu 1989? - to je nejčastější otázka, kterou mu novináři v tomto období pokládají. "A vzhledem k tomu, že se mě novináři na to, co jsem dělal 17. listopadu, ptají už 19 let, tak si to pamatuju velice dobře," směje se sociolog a bývalý politik.

Otázky týkající se 17. listopadu však mohou být položeny i jinak. S postupující dobou se například množí hlasy těch, kteří poukazují především na chyby, které představitelé sametové revoluce v roce 1989 udělali. To Fedor Gál nepopírá:

"Dělali jsme, jak jsme to uměli, a dělali jsme to poctivě a bez vedlejších úmyslů - to je fakt. Ovšem s postupem času bych jako největší chybu hodnotil to, že jsme nešli na kandidátky do prvních svobodných voleb. Lidé jako Peter Zajac, Martin Bútora, Milan Šimečka, já - my všichni jsme měli pocit, že politika je něco nepěkného a že by se jí měli chopit jiní, kompetentnější lidé. My že bychom se měli věnovat tomu, co jsme celý život nemohli a nyní už můžeme."

Ke svému postoji doplňuje: "Politika je o zodpovědnosti, a když už se člověk jednou dostal do vedení strany, která vyhrála volby - jako třeba já, měl by pochopit, že dostal do rukou nejen moc, ale i zodpovědnost za její používání. Dnes už bych tuto chybu neudělal."

Domnívá se Fedor Gál, že se během sametové revoluce dalo zabránit tomu, aby se na její vlně nesvezli i vypočítaví kariéristé? A proč podle jeho názoru nebyl v Bratislavě tak silný disent jako v Praze? I takové a mnohé další otázky položil Fedorovi Gálovi Tomáš Pancíř.

Záznam celého rozhovoru s Fedorem Gálem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio