Exministr obrany Barták u soudu odmítl, že by si při jednání o tatrách řekl o úplatek

20. leden 2014
Zprávy

Bývalý ministr obrany Martin Barták odmítá, že by v souvislosti s nákupem tater pro českou armádu požadoval úplatek. Řekl to dnes u pražského městského soudu. Vinu odmítl i zbrojař Michal Smrž.

Soud se zabývá tím, zda si Barták ještě jako první náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové v roce 2008 na schůzce v USA řekl o úplatek tehdejším manažerům automobilky. Podle obžaloby žádal v přepočtu o 80 milionů korun, za to měl slíbit, že firma vyhraje armádní tendr na dodávku vozů.

Barták dnes obvinění odmítl a obžalobu označil za nesmysl a účelovou konstrukci. Rozhovor s manažery Tatry, u nějž byl i tehdejší premiér Mirek Topolánek, nepopírá, podle něj trval asi pět minut, nebyl plánovaný a rozhodně prý během něj nepadla žádná korupční nabídka.

„Premiér Topolánek během této krátké neformální konverzace vyjádřil nevoli a nespokojenost s tím, jak Tatra neplní své závazky vůči českým firmám. Během tohoto rozhovoru nepadla žádná zmínka o penězích v žádné měně, hovořili jsme zřetelně a nikdo neztišoval hlas,“ řekl dnes Barták.

Podobně mluvil i v minulosti. „Neoficiálně jsem překládal panu premiérovi Topolánkovi a ten vyjádřil nevoli nad tím, že Tatra vyřadila hlavního českého subdodavatele, a řekl jim, že by bylo dobré, aby nějakým způsobem tuto ztrátu vykompenzovali,“ vysvětloval dříve.

Bartáka se v minulosti zastal i Topolánek. Podle něj ani exministr neměl příležitost si o peníze říct, protože se od něj během jednání nevzdálil.

‚Nemohl jsem si dopředu připravit žádnou nabídku‘

Barták se dnes u soudu hájil i tím, že předseda dozorčí rady Tatry William Cabaniss se svým kolegou celou věc ohlásili až tři roky po schůzce. Poznamenal doslova, že Američanům možná vadilo, že si někdo z malé země dovolil hájit své zájmy. Argumentoval i tím, že na cestu původně vůbec jet neměl.

„O své účasti v delegaci pana premiéra Topolánka v rámci jeho oficiální návštěvy Spojených států jsem nerozhodoval, ani jsem se o ni nijak neucházel. Byl jsem do delegace zařazen až na poslední chvíli v únoru 2008, neznal jsem seznamy účastníků, nemohl jsem si tudíž dopředu připravovat žádnou nabídku, a už vůbec ne korupční,“ poznamenal Barták.

Vedle Martina Bartáka čelí obžalobě i jeho známý Michal Smrž. Tomu hrozí za pokus o podvod až desetiletý trest.

Předseda představenstva a generální ředitel automobilky Tatra Ronald Adams (archivní foto)

Podle obžaloby měl žádat v roce 2008 americké vedení Tatry nejdřív o 100 milionů korun, později o 20 milionů. A to výměnou například za schůzku s někdejším premiérem Mirkem Topolánkem.

Smrž obvinění za pokus o podvod u městského soudu dnes odmítl:

„Dávat 20 milionů za jednu schůzku je úplný nesmysl a myslím si, že tak to nemohl chápat ani jeden z nás. Opravdu odmítám konstrukci, že jsem z něho chtěl podvodně vylákat peníze,“ zdůraznil Smrž.

Kauza začala v roce 2006

Jinou rovinu sporu už dříve řešil brněnský soud. Obžalovaný byl tehdy bývalý šéf Tatry Ronald Adams. Podle Bartáka Adams mluvil o 20 milionech za navýšení zakázky. Soud to neprokázal a Adamse obžaloby zprostil.

Kauza Tatra začala v roce 2006, když si armáda objednala 556 nákladních automobilů Tatra, za vozy měla zaplatit 2,6 miliardy korun. Později armáda zakázku navýšila o další vozy za 100 milionů korun.

Tatra ve výběrovém řízení nezvítězila, ale byla vybrána přímo s odůvodněním, že je potřeba podpořit český průmysl. Kontrakt provázela podezření z nestandardních postupů některých aktérů.

autoři: fir , hla
Spustit audio