EXKLUZIVNĚ: Jiří František Potužník ukázal medaili z výstavy EXPO 2015. Jsme země s potenciálem, tvrdí

23. březen 2016

Bronzová medaile má podobu skleněného talíře. Jako skleněný talíř vypadá ocenění architektury českého pavilonu na EXPO 2015. Ve studiu Radiožurnálu cenu exkluzivně ukázal Jiří František Potužník, generální ředitel české účasti na světové výstavě.

EXPO sice skončilo, ale práce realizačního týmu ještě ne. „Končím ke konci března. Museli jsme vrátit pozemek, vypořádat administrativu a kontrolu hospodářství,“ popisuje Jiří František Potužník v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou. „Doufám, že mě vláda odvolá a pak skončím,“ tvrdí.

Medaile ho trochu překvapila. Brouzdaliště před českým pavilonem sice lákalo kolemjdoucí během parného italského léta, ale nečekal, že stavba bude hodnocena po architektonické stránce. „Nakonec střízlivá elegance zvítězila v očích odborných hodnotitelů a komise usoudila, že si náš pavilon toto ocenění zaslouží,“ popisuje.

Do Milána, kde se EXPO 2015 konalo, odjížděl Jiří František Potužník jako vlastenec. „Máme fantastickou přírodu, čtyři roční období, můžeme si dělat, co chceme a vždycky jsme fungovali jako exportéři humanistických hodnot,“ domnívá se. Během světové výstavy se z něj stal vlastenec ještě větší. „Jsme země s neuvěřitelným potenciálem. Jen tomu potenciálu dát možnost,“ dodává.

Čtěte také

Měřítkem úspěchu na světové výstavě je nejen návštěvnost, ale také třeba finanční náročnost expozice a výsledek, který přinesla. „Byli jsme také vyhlášeni jako nejpohodovější pavilon se třetí nejlepší kuchyní,“ připomíná ještě Jiří František Potužník.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio