Ewa Farna

11. listopad 2009

Pěveckou kariéru zahájila raketovým vstupem do české pop music už ve svých třinácti letech. Dnes je zpěvačce Ewě Farne šestnáct a má před sebou vydání už třetí sólové desky, na jejíž tvorbě se podílela nejen jako interpretka, ale i jako autorka hudby a textů. S Lucií Výbornou si ve čtvrtečním dopoledním vysílání Radiožurnálu povídala o zpívání a nové desce, o tom, jaké je to být hvězdou v dětském věku, o víře i o životě na hranici mezi polskou a českou kulturou. V pátek 13. listopadu bude hostem režisérka Irena Pavlásková.

Přestože o hudebním směřování interpreta podle Ewy Farne nejvíc napoví druhá deska, je pro ni osobně zlomové právě až připravované třetí album. "V šestnácti letech jsem se pokusila o napsání hudby, nejen textu, a mému producentovi se to líbilo, což je pro mne velký úspěch," říká se skromností v hlase mladá zpěvačka.

Čemu věnovala vlastní písničku, k níž napsala nejen text, ale i hudbu? "Je o lidech z druhé strany planety, kteří žijí vlastně úplně jiný život. Nemají virtualitu, svět mobilních telefonů, ale žijí úplně jinak. Konkrétně jsem myslela na Afriku, ale každý si samozřejmě může pod tím představit, co chce," vysvětlila.

Ewa Farna se v rozhovoru také svěřila, že "jiný život", než ten, který žije většina jejích vrstevníků, je jí blízký i jinak. A nejen kvůli tomu, že je známou zpěvačkou, která už v tak mladém věku vstoupila jednou nohou do světa dospělých. Velký podíl na tom má i její polsko-český původ a dospívání ve věřící rodině.

"Jsem tak trochu člověk ze staré školy. Ve Vendryni žiju mezi Poláky - je tam národnostní menšina - a my jsme tam podle mě takoví trošku jiní. Máme svoji mentalitu," usmívá se zpěvačka a dodává, že občas se cítí trochu jako v jiné době, jak zpívá i v jedné ze svých písní.

Co přináší do jejího života víra? Umí si představit, co bude zpívat, až jí bude třeba 50 nebo 60? Je nějaký rozdíl mezi českým a polským publikem? Také tyto otázky položila Lucie Výborná mladé zpěvačce, jejíž odpovědi si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Ewou Farnou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio